Čudesni napitak: Niste ni svesni šta sve liči jedna čašica rakije

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a, kao što im samo ime kaže, prave se od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok procenat alkohola u rakiji, s njenom konzumacijom ipak treba biti veoma oprezan, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme. Naši preci su mnoge tegobe vekovima uspešno lečili rakijom, a ovo su samo neke od njih.

Bol u želucu

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso, piše Dnevnik.hr.

Grlobolja

Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj s par kašika rakije.

Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica, rakija koja se pravi od ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

Bolovi kod reumatskih bolesti

Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Otoci

Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otoke. Rakiju možete masirati na otečeno područje ili na njega staviti oblogu. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

Loša cirkulacija

Naše bake i dede često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

Urološki problemi

Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Mučnina u vožnji

Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu. Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači nikako ne smeju konzumirati alkohol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.