U trendu

Čudesno blago: Rastu svuda oko nas, a leče opekotine, reumu i artritis

Ovaj nežan cvetić je oduvek važio za moćan simbol nevinosti i čistoće.

Uz bele rade vezuje se poznata igra “voli me-ne voli me“ ili “hoću-neću“

Leucanthemum vulgare na latinskom jeziku ili bela rada, margarita, ivančica, tratinčica je cvet koji cveta širom Evrope i u delu Azije kao livadski cvet.

Bela rada, baš kao i osoba kojoj poklanjate ovaj cvet, ceni jednostavnost i skromnost, ali isto tako računa na vašu odanost i strpljenje.

Bele rade su i simbol Device Marije, ali su u renesansnom dobu takođe važile za cvet kojim se prikazuje beba Isus, odnosno služile su da se u prvi plan istakne čistoća njegove duše i skromnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Belu radu su odavno nazvali i sunčevom nevestom zbog oblika cveta koji podseća na sunce, i zbog njene karakteristike da se otvara samo kada ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe.

Kada je reč o našim prostorima, za bele rade se s punim pravom može reći da su posebno cenjene kod devojaka koje su stasale za udaju.

Svaka devojka je bar jednom u svojoj mladosti kidala listiće ovog cveta i izgovarala “hoću-neću” u nadi da će baš poslednji listić pasti na “hoću” i time doneti znak da će se uskoro udati za svog izabranika.

Uostalom, i sam spoj bele i žute boje jasno asocira na entuzijazam i veru da će se baš one najskrivenije želje koje se kriju duboko u svima nama zaista i ostvariti.

Osim ovih priča o simboličkom značenju bele rade, ovo čudesno blago iz prirode može biti od višestruke koristi za naše zdravlje. Ovaj cvet idealan je za prolećno čišćenje organizma od toksina, a u tu svrhu najbolje je piti sveži sok od njega.

Sok uvek treba pripremiti od sveže biljke, a konzumirati dnevno jednu do tri pune kašike s pola čaše vode.

Pomešan s medom, takav napitak idealan je kućni lek za oboljenja disajnih organa.

Takođe, idealan je za ublažavanje tegoba kod upaljenih rana, a rešava i probleme s kožom poput opekotina i edema.

Čaj od bele rade koristi se za lečenje bronhitisa i bolova u grudima, zapaljenja creva i želuca, a ublažava i simptome bolesti jetre i bubrega. Pomaže i kod neredovne menstruacije, reguliše bol i grčeve, reumu i artritis.

Veliki broj naučnika potvrdio je da je krasuljak izuzetno vredan prirodni lek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar