Da li idete na redovne godišnje lekarske preglede?

Prema istraživanjima CESID-a, svega četvrtina građana Srbije odlazi na redovne godišnje lekarske preglede kod lekara opšte medicine. Ova istraživanja u oblasti zdravlja pokazuju da građani Srbije imaju loše životne navike i nerazvijenu zdravstvenu kulturu, kao i da se nemarno odnose prema svom zdravlju. Neki bi to rekli nemarnost, ali evidentno je da u našem narodu preovladava i strah od toga šta će nam lekari reći, tj. ide se onom logikom: „Bolje da ne znam šta imam.“

Svako od nas treba barem jednom godišnje da ode na sistematski pregled. Taj pregled podrazumeva nekoliko osnovnih testova koji otklanjaju sumnju na rak. Takođe bi trebalo da se uradi i analiza krvi za proveru nivoa gvožđa i funkcije tiroidne žlezde. Ako imate genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti, ako pušite, imate prekomernu težinu, dijabetes ili visok pritisak, lekar će vam predložiti da uradite EKG.

Kada imate 20 godina

Proverite nivo holesterola u krvi. Ako je normalan, proverite ga za tri godine. Jednom godišnje idite kod zubara i posetite očnog lekara. Redovno merite krvni pritisak. Žene jednom mesečno treba same da pregledaju dojke.

Kada imate 30 godina

Proverite nivo lipida u krvi, jer povećana količina masnoća u krvi dovodi do srčanih oboljenja. Nastavite redovno da idete kod zubara i očnog lekara. Obratite pažnju na kosti, unosite dovoljno kalcijuma u ogranizam i redovno vežbajte. Ukoliko do tada niste planirali trudnoću, a sada želite, pozabavite se reproduktivnim organima, što znači dodatne posete lekaru.

PAPA test

Žene jednom godišnje treba da urade PAPA test, kako bi se na vreme uočile eventualne promene na ćelijama grlića materice i da bi se sprečila pojava karcinoma.
Muškarci treba jednom mesečno sami da pregledaju testise, zbog prevencije raka prostate, jednog od najčešćih kancera ovog pola, a posle 50. godine trebalo bi jednom godišnje da idu i na preglede debelog creva.

Kada imate 40 godina

Idite na godišnje preglede kod zubara i očnog lekara. Posle 45. obavezno uradite detaljan pregled na glaukom, koji u završnoj fazi može da dovede i do potpunog gubitka vida.
Nastavite da kontrolišete krvni pritisak svake godine.  Bar jednom u pet godina obavite kompletan sistematski pregled. Sve žene bi trebalo jednom godišnje da idu na mamografski pregled dojki koji može da otkrije karcinom u najranijoj fazi. Kontrolišite nivo šećera u krvi da biste predupredili dijabetes. Redovno se bavite fizičkim aktivnostima i ukoliko je potrebno, menjajte režim ishrane, jer u ovim godinama postoji najveća opasnost od gojenja.

Kada imate 50 godina

Nastavite s redovnim kontrolama kod zubara, očnog lekara i proverama krvnog pritiska. Uradite kompletan sistematski pregled. Jednom godišnje idite na mamografiju. Na svaka tri meseca proveravajte nivo šećera u krvi.
Uradite test gustine kostiju. Tako ćete utvrditi stepen rizika od nastanka osteoporoze i preloma kostiju. Bez obzira na rezultat, uzimajte dodatne količine preparata kalcijuma i magnezijuma.
Jednom godišnje uradite EKG. Idite na kolonoskopiju, pregled debelog creva kojim se otklanja rizik od razvoja polipa ili karcinoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.