U trendu

Da li je opasno popiti lek sa isteklim rokom trajanja: Evo šta kažu doktori

Popili ste lek protiv glavobolje, a onda shvatili da mu je istekao rok? Da li ste ugrozili zdravlje? Evo šta kaže lekar!

Nezgodna situacija sa kojom su se mnogi od nas suočili barem jednom! Sigurno ste se zapitali šta rok trajanja na tabletama uopšte znaci, odnosno da li one nakon isteka roka prestaju da deluju ili mogu da vam ugroze zdravlje?

„Po zakonu, proizvođaci lekovi imaju obavezu da na svoje proizvode, tj. lekove, odštampaju datum roka trajanja“, kaže dr Margarita Ror.

„Taj datum zapravo predstavlja datum do kada proizvodač garantuje da su lekovi bezbedni i da deluju u svom punom potencijalu“.

Dr Ror kaže da zapravo postoji veoma malo naučnih dokaza da bi lek kojem je istekao rok trajanja mogao da bude toksičan i da vam ugrozi zdravlje, kao što bi to mogle namirnice kojima nakon isteka roka trajanja.

„Lek uglavnom samo postaje manje delotvoran nakon isteka roka trajanja, ali još uvek se ne zna koliko se tacno smanjuje delotvornost kada prođe neko vreme od isteka roka“, kaže dr Ror.

Ipak, trebalo bi da budete oprezni jer je datum isteka roka na nekim lekovima važniji nego na nekim drugim lekovima.

„Insulin i nitroglicerina su poznati po tome što brzo gube svoju delotvornost i zato ih nikako ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka“, kaže dr Ror, prenosi Mondo.

Osim toga, antibiotike u tečnom stanju takođe ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka trajanja jer nisu tako stabilni kao oni u pilulama, kao ni neke injekcije.

Norepinefrin, na primer, koji se koristi u kontrolisanju visokog krvnog pritiska, trebalo bi da bacite ako primetite bilo kakvu promenu boje, dodaje doktorka.

Imajte na umu da je važno i za šta je koji lek, naglašava dr Ror.

„Ako pijete lek koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka ili neki lek protiv napada, veoma je važno da tom leku nije istekao rok trajanja, kako bi delovao u svom punom potencijalu“.

Onda, da se vratimo na lek protiv glavobolje… Ako ste već popili lek kojem je istekao rok, sve su šanse da vam ništa neće biti, jedino što ce možda biti „blaži“, odnosno imaće smanjeno delovanje.

Dakle, budite mirni u tom smislu, ali ipak je pametno da uvek proverite rok trajanja leka pre nego što ga popijete jer se sa lekovima svakako ne treba igrati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar