Da li je sigurno piti lekove kojima je istekao rok?

Postoji nekoliko faktora koji određuju da li je sigurno koristiti lekove nakon isteka roka trajanja. Tip leka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i način na koji je lek čuvan, kaže Dejvid Njrenberg, šef odseka kliničke farmakologije i toksikologije u Darmut Hičkok medicinskom centru.

– Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lek kome je rok istekao pre nekoliko meseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, za većinu lekova ne mislim da postoji bilo kakav problem – rekao je Njrenberg.

Farmaceutske kompanije testiraju efikasnost i sigurnost leka u određenom vremenskom periodu — obično dve do tri godine — i samo ako je pravilno čuvan. Pravilno skladištenje znači da lek nije izložen izuzetno visokim ili niskim temperaturama, direktnoj sunčevoj svetlosti ili toploti i vlagi.

Naučna istraživanja dokazala su da lekovi deluju duže vrieme nakon isteka roka upotrebe, prenosi Sputnjik. To je dobra vest za ljude kojima je potrebno nešto hitno ili žele da uštede novac. Međutim, Njrenberg kaže da postoje neki lekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka.

Tečne lekove posebno treba izbegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lek, postaje veoma osetljiv na bakterijske kontaminacije. Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o skladištenju leka. Na primer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili koronarne bolesti srca izuzetno je osetljiv na ekstremnu toplotu. Zato se ne preporučuje da ove tablete držite u automobilu, čak ni u kaseti.

Takođe bi trebalo da razmislite o antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li lek nema oslabljeno dejstvo i zato nije vredno rizika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.