Da li se stalno osećate umorno? Pravi razlog nije uvek bezazlen

Osećate se stalno umorno? Pravi razlog nije uvek bezazlen!

Ako se suočavate sa stalnim umorom čije uzroke ne možete objasniti, to može biti znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Vaši simptomi mogu pružiti uvid u stvarne razloge vašeg umora.

Mnogi od nas su upoznati sa osećajem umora dok se borimo da ostanemo budni, možda dremajući tokom gledanja TV emisija ili filmova. Ovakav umor je čest, posebno ako ste novi roditelj, pod stresom ili jednostavno veoma zauzeti. Međutim, ekstremni umor može ukazivati na više od običnog nedostatka sna – može biti upozorenje da nešto nije u redu i možda bi trebalo da posetite svog lekara opšte prakse.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) naglašava da je povremeni umor sasvim normalan, ali dugotrajni umor može ukazivati na osnovni problem.

Normalno je osećati se umorno s vremena na vreme. Ali ako ste stalno umorni, a ne znate zašto, to može biti znak problema.

Postoji mnogo očiglednih faktora koji mogu doprineti osećaju umora i iscrpljenosti, kao što su nedovoljno spavanje ili problemi sa spavanjem (nesanica), nezdrav način života (loša ishrana i nedostatak vežbanja), stres, depresija ili suočavanje sa životnim izazovima kao što su gubitak ili briga o novorođenčetu, hormonske promene tokom puberteta, trudnoće ili menopauze, neke bolesti poput mononukleoze ili COVID-19, kao i određeni medicinski tretmani i lekovi kao što je hemoterapija koja može izazvati privremeni osećaj pospanosti.

Važno je da potražite profesionalni medicinski savet ako već duže vreme osećate iscrpljenost koja ne prolazi ili se pogoršava. Vaši simptomi mogu pružiti uvid u uzrok umora, ali ne pokušavajte sami da postavljate dijagnozu. Obratite se svom lekaru ako ste zabrinuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.