Selen sprečava ovu vrstu raka?

Poslednjih godina sve češće se spominje uloga selenijuma u sprečavanju nastanka raka prostate.

Prirodno, selenijum se nalazi u orasima, žitaricama, nekim vrstama mesa i morskim ribama i školjkama.

Preporučuje se doza od 55 mikrograma na dan, koju većina Amerikanaca dobija kroz svoju ishranu. Kada se uzima oralno, nakuplja se u prostati. Tačan mehanizam kojim selenijum može da spreči nastanak raka prostate nije poznat. Smatra se da antioksidantna svojstva selenijuma pomažu u reparaciji DNK (DNA), inhibiraju invaziju ćelija i uzrokuju stimulaciju transformacije faktora rasta.

Efekat selenijuma u sprečavanju nastanka raka prostate ispitivan je u kliničkoj studiji „Select“, i to zajedno sa vitaminom E, kako bi se utvrdilo da li bolje deluje sam ili zajedno sa vitaminom E.

Ispitivano je 35.000 muškaraca iz SAD-a, Kanade i Porto Rika koji su klasifikovani u 4 grupe. Prva grupa je dobijala 200 mikrograma selenijuma dnevno, druga grupa je dobijala selenijum i vitamin E, treća grupa je dobijala samo vitamin E, a četvrta grupa nije dobijala ni selenijum ni vitamin E, bila je to tzv. placebo grupa. Svi ispitanici su bili stariji od 55 godina, osim američkih crnaca, koji su bili stariji od 50 godina.

Ispitanici su morali da imaju PSA rezultat manji od 4 nanograma/mililitar, nisu smeli da boluju od raka prostate i rektalni pregled prostate morao je da im bude normalan. Svi su praćeni u proseku oko 5 i po godina.

Ispitivanje je prekinuto zato što nije dokazana nikakva korist od uzimanja selenijuma u sprečavanju obolevanja od raka prostate. Čak su našli da su osobe koje su dobijale selenijum češće obolevale od šećerne bolesti, ali taj nalaz nije bio statistički signifikantan. Selenijum, koji inače pripada grupi antioksidanata, može biti i kontraproduktivan kod osoba kojima je već dijagnostikovan rak prostate.

Uzimajući u obzir sporedne efekte koje izazivaju antioksidanti i moguću interakciju sa drugim lekovima koje osoba uzima, smatra se da postoje druge opcije koje su efikasnije u sprečavanju obolevanja od raka prostate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.