Da li ste od onih koji idu u toalet „za svaki slučaj“? Lekarka objasnila zašto to nije dobro

Da li ste i vi od onih žena koje idu u toalet za svaki slučaj pre nego što krenu negde? Mnoge to rade, a lekari kažu da to loše utiče na zdravlje urogenitalnih organa.

Zbog nekih loših navika seksualni život može da postane loš, kaže doktorka Marija Ristić koja na društvenim mrežama odgovara na pitanja žena koja ih je sramota da pitaju u ordinaciji. U jednoj objavi je objasnila da je mokrenje na silu jedna od tih navika.

„Morate napustiti kuću, ali se ipak vraćate da piškite za svaki slučaj. Ili piškite u čučnju kada niste kod kuće jer ne želite da sedite na dasci upitne čistoće. Ili stisnete što jače kada piškite… ako se prepoznate, čitajte dalje“, počela je dr Ristić.

@dr.marija.ristic

#doctor #advice #zene #humor #zdravlje #osecaj #wc #savet #edukacijazamlade #postpartum

♬ Originalton – Dr Marija Ristić

Ako često piškite za svaki slučaj, zbunjujete bešiku tako da pomisli da treba da se isprazni čak i kada nije puna. Ako na silu ispuštate poslednjih nekoliko kapi mokraće to slabi zidove vagine.

Doktorka objašnjava da je mokrenje u čučećem položaju štetno za zdravlje jer stvarate nepotrebnu napetost u mišićima karličnog dna, što se može odraziti na napetost u vaginalnom kanalu, a to utiče na seksualni život. Zato uvek nosite sa sobom maramice koje možete koristiti za pokrivanje daske kada ste u gostina ili na poslu.

Bešika je mišić koji ima sposobnost samopražnjenja. Ako pokušate da ga ispraznite na silu, pod pritiskom, onda je njegova prirodna funkcija poremećena. Takođe, zidovi vagine mogu toliko oslabiti da bešika može da se spusti ako se ove navike stalno ponavljaju, kaže doktorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.