Da, možete ostati trudne ako ste već trudne!

Kada su australijski par 2016. postali ponosni roditelji dve zdrave devojčice rođene u razmaku od deset dana, lekari su se zaprepastili. Kejt Hil pokušavala je da ostane trudna neko vreme, a zbog policističnih jajnika, trebalo joj je nešto duže nego prosečnoj ženi. Kad se to dogodilo, začela je dvaput u dve nedelje, a ta se retka pojava u medicini naziva – superfetacija.

Na sreću, superfetacija je retka i potpuno bezopasna. Ginekolozi to objašnjavaju ovako: žena ovulira i ostane trudna, nastane embrion, a nekoliko dana nakon ili čak nedelju dana nakon toga, ovulira ponovo i u teoriji može ponovo da ostane trudna i stvorit još jedan embrion.

Zvuči slično kao kad žena nosi blizance, ali oni su biološki potpuno različiti jer jajašca nisu oplođena u isto vreme.

Iako je telo žene napravljeno tako da spreči superfetaciju, nekada se ona dogodi, a lekari i dalje pokušavaju da shvate kako i zašto. U normalnim okolnostima, nakon što žena ostane trudna na ulazu u matericu se stvori čep sluzi koji sprečava ulazak sperme za vreme trudnoće. Uprkos tome, postoji određeni broj slučajeva ovakve „dvostruke trudnoće“.

Sledeće pitanje nameće se samo od sebe… Može li žena da ostane trudna sa dva različita muškarca. Lekari kažu – da! Dva jajašca mogu se oploditi sa dve različite sperme. Razloga za brigu nema. Lekari naglašavaju da je ova pojava vrlo retka, a čak i ako se dogodi, superfetacija ne utiče na zdravlje majke ni dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.