U trendu

Da ne bude zablude: evo kako medicinska marihuana utiče na srce

Novo istraživanje iz Amerike pokazalo je analizom medicinske dokumentacije da korisnici medicinske marihuane imaju povećan rizik od moždanog udara i srčane insuficijencije.

Studija nije mogla dokazati uzročni efekat, ali je nesporno da je viša stopa rizika ostala kod pacijenta i kada je korigovana za sve poznate faktore rizika. Rezultati navode da postoji nešto što pored poznatih faktora rizika negativno utiče na kardiovaskularni sistem.

Studija je pregledala čak 20 miliona zdravstvenih kartona pacijenata starosti od 18 do 55 godina iz više hiljada bolnica širom Amerike koji su u periodu od 2009. do 2010. godine lečeni od kardiovaskularnih bolesti. Prema podacima, 1,5% koristilo je marihuanu u terapeutske svrhe. Nakon usklađivanja faktora rizika, istraživači su zaključili da je upotreba marihuane povezana sa 26% povećanim rizikom od moždanog udara i 10% povećanim rizikom od srčane insuficijencije.

Studija navodi potrebu za više istraživanja da bi se bolje razumeli i shvatili razlozi ovakvih rezultata. Takođe, mnogi priznati zdravstveni naučnici misle da ovi rezultati nisu zabrinjavajući. Nekoliko ranijih istraživanja pokazalo je pozitivan uticaj medicinske marihuane na zdravlje, kao i neželjene efekte u slučajevima zloupotrebe marihuane. Pokazalo se da adolescenti, trudnice, dojilje, psihijatrijski bolesnici, kao i pacijenti sa istorijom srčanih oboljenja – treba da izbegavaju medicinsku marihuanu zbog mogućeg lošeg uticaja na zdravlje.

Podsećanja radi, neophodna je prvo konsultacija sa lekarom pre odluke o upotrebi medicinske marihuane. Kao i kod svakog drugog leka, treba upoznati svakog pacijenta ponaosob i sa pozitivnim i sa mogućim negativnim efektima pre upotrebe marihuane.

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe sve je prisutnija u sve više zemalja širom sveta. Jedino se postavlja pitanje da li su uzeti u obzir svi oblici mogućih rizika i zloupotreba medicinske marihuane.

Međutim, dosadašnji izveštaji ukazali su na to da, kao što postoji mogućnost neželjenih efekata na bilo koji lek koji se danas proizvodi, tako postoji i mogući rizik od medicinske marihuane. Dosadašnji podaci pokazali su da ti rizici nisu ništa veći od rizika većine lekova današnjice, ali da bez obzira na to treba imati na umu da i medicinska marihuana ima i korisne efekte i izvesne rizike po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.