U trendu

Demencija

Demencija je mentalno stanje koje se odlikuje smanjenjem moći logičkog zaključivanja i rasuđivanja, pogoršanjem pamćenja, kao i brojnih drugih mentalnih sposobnosti – kognitivnih funkcija pre svega.
Čitavo pogoršanje, kao i posledice koje ono sobom nosi, progresivnog su karaktera, zbog čega, kako vreme odmiče, samo to pogoršanje sve negativnije utiče na sposobnost osobe da obavlja čak i najosnovnije i najjednostavnije dnevne poslove: odlazak u nabavku, vožnja automobila, kao i aktivnosti poput oblačenja, kupanja, čak i hranjenja.
Poznate i bitne činjenice
Demencija se najčešće javlja kod osoba u godinama, pogotovo kod onih koje proživljavaju "jesen" svog života. Nekada se nazivala senilnošću i smatrala normalnim pratiocem starosti.
Sada se, ipak, zna da demencija ne predstavlja normalnu fazu u starenju, već se javlja usled prisustva brojnih medicinskih stanja bolesti, od kojih mogu da pate kako i starije osobe, tako i one mlađe.
Kada je reč o pojedinim slučajevima, moguće je demenciju i njen čitav progresivni tok preokrenuti i tako je i izlečiti, ali uz pomoć adekvatne medicinske terapije. Nažalost, kod velikog broja ljudi nemoguće je otkloniti tok ove bolesti. Kako vreme prolazi, osobi koja od demencije pati to postaje sve veći teret i sve teža je podnosi.
Primera radi, kada je reč o teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, čak 4-5 miliona osoba pati od nekog vida demencije. Prema procenama naučnika i stručnjaka, u narednih nekoliko decenija očekuje se povećanje tog broja.
Pod uticaj demencije godišnje potpadne 1% osoba starosti između 60 i 64 godine i čak 30% do 50% osoba starijih od 85 godina.
Demencija je vodeći razlog zbog kog se starije osobe zbrinjavaju u staračkim domovima i sličnim institucijama.
Simptomi
Alchajmerova bolest, kao i ostali vidovi demencije koja se javlja usled starosti – izazivaju veliki broj problema samim osobama koje od njih pate, ali i članovima njihovih porodica. Najveći broj problema zapravo se javlja usled gubitka pamćenja. U najčešće simptome ubrajaju se sledeći:

  • gubitak pamćenja i nemogućnost da se upamte čak i dešavanja i informacije koje je osoba u skorije vreme čula ili je u njima učestvovala
  • poteškoće sa aktivnostima i radnjama koje su pre demecije bile poznate
  • problemi sa jezikom i izražavanjem
  • vremenska i prostorna deziorijentisanost
  • neadekvatno i loše rasuđivanje
  • poteškoće sa razmišljanjem na višem nivou (neretko dementne osobe mogu čak zaboraviti i šta određeni apstraktni pojmovi, poput brojeva, uopšte predstavljaju i kako se upotrebljavaju)
  • obolele osobe imaju običaj da zature ili stavljaju stvari i predmete na pogrešna mesta (peglu u zamrzivač i sl.)
  • iznenadne promene u rasploženju
  • promene ličnosti
  • gubitak poletnosti i želje za bilo čim

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.