U trendu

Detalj u vašim očima otkriva preti li vam rana smrt, a može predvideti i bolesti

Brzo i bezbolno skeniranje ljudske očne jabučice moglo bi jednog dana da pomogne lekarima da identifikuju ljude koji brzo stare, koji su pod većim rizikom od rane smrtnosti. Jasno je da starenje očigledno utiče na svakoga, ali samo zato što dve osobe imaju isti broj godina, ne znači da fizički propadaju istom brzinom, piše Science Alert.

Pogled duboko u nečije oči mogao bi da bude daleko bolji način za merenje njihove prave biološke starosti te bi to moglo da pruži uvid u buduće zdravlje pacijenata. Model mašinskog učenja sada je naučen da predvidi godine života osobe jednostavno gledajući njihovu mrežnjaču, tkivo na zadnjem delu oka.

Precizan algoritam

Algoritam je toliko precizan da je mogao da predvidi godine kod gotovo 47.000 sredovečnih i starijih odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu unutar 3,5 godina. Nešto više od deceniju nakon što su mrežnjače skenirane, umrla je 1871 osoba, a verovatnije je bilo da će oni koji su imali stariji izgled mrežnjače spadati u ovu grupu.

Na primer, ako je algoritam predvideo da je mrežnjača neke osobe godinu dana starija od njene stvarne starosti, rizik od smrti od bilo kojeg uzroka u narednih 11 godina porastao je za 2 posto. Istovremeno, njihov rizik od smrti od uzroka koji nije kardiovaskularna bolest ili rak porastao je za 3 posto.

Nalazi su isključivo posmatrački, što znači da još uvek ne znamo šta pokreće ovaj odnos na biološkom nivou. Ipak, rezultati podupiru sve više dokaza da je mrežnjača vrlo osetljiva na oštećenja tokom starenja. Budući da ovo vidljivo tkivo sadrži i krvne sudove i nerve, moglo bi nam dati važne informacije o zdravlju krvnih sudova i mozga pojedinca.

‘Prozor neuroloških bolesti’

Prethodne studije sugerisale su da nam ćelije u zadnjem delu ljudskog oka mogu pomoći da predvidimo početak kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega i drugih znakova starenja. Ali ovo je prva studija koja pokazuje „razliku u dobu retine“ kao snažan prediktor smrtnosti u celini.

„Značajna povezanost između dobne razlike u mrežnjači i smrtnosti od ne-kardiovaskularne/ne-karcinomske bolesti, zajedno sa sve većim dokazima o povezanosti oka i mozga, može podupreti ideju da je mrežnjača ‘prozor’ neuroloških bolesti“, pišu autori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar