U trendu

Dijabetes i alkohol

Ukoliko patite od dijabetesa, a ipak konsumirate alkohol, to može imati veoma negativne posledice po vas i vaš organizam.
Kada je reč o nošenju našeg organizma sa alkoholom, on to čini na veoma sličan način kao i prilikom prerađivanja masti iz hrane. Sam alkohol i inače u sebi sadrži podjednaku količinu kalorija kao masti i njima slične supstance.
Iz ovoga se može relativno lako izvući sledeći zaključak: ukoliko patite od dijabetesa, a pri tom konsumirate alkohol, dolazi do povišenja nivoa šećera u krvi. Naglo povećanje nivoa šećera u krvi po osobu sa dijabetesom nimalo nije povoljno. Ako alkoholu baš ne možete odoleti, neka to onda bude samo povremeno i kada je nivo šećera u krvi pod vašom kontrolom. Ako već pratite plan ishrane posebno sačinjen za vaše potrebe, dakle onaj koji reguliše unos kalorija, ono što treba znati jeste da se jedno alkoholno piće računa kao duplirani unos masti.
Pre svega, preporučuje se da osobe koje pate od dijabetesa najpre posete lekara, kako bi se utvrdilo da li je kod njih glavni problem gojaznost ili povišeni krvni pritisak, ili pak povišen nivo triglicerida. Ukoliko se dvoumite oko toga da li je alkohol po vas bezbedan ili nije, obavezno se konsultujte sa lekarom.
Posledice koje alkohol može imati po dijabetes
Kako bismo vam u što većoj meri olakšali čitavu situaciju, izdvojili smo neke od najčešćih negativnih uticaja alkohola po dijabetičare i njihovo zdravlje.
Dok, s jedne strane, umerena količina alkoholnog pića može prouzrokovati blagi porast nivoa šećera u krvi, prevelike količine alkohola imaju potpuno drugačiji efekat – snižavaju nivo šećera u krvi, a neretko i čine da on dostigne alarmantno nisku tačku.
Pivo i slatko vino u sebi sadrže ugljene hidrate i zato mogu prouzrokovati dodatno povišenje nivoa šećera u krvi.
Alkoholna pića pojačavaju apetit, što dalje može dovesti do prejedanja i može učiniti kontrolisanje dijabetesa veoma teškim.
Alkohol može znatno umanjiti pozitivan efekat lekova za kontrolu dijabetesa i insulina. Pored toga, on dovodi do povećanja količine triglicerida, dovodi do povišenja krvnog pritiska, izaziva mučninu, ubrzava rad srca i otežava normalan govor.
Saveti
Kako bi se izbegle negativne posledice, osobe koje pate od dijabetesa trebalo bi da se pridržavaju sledećih saveta i pravila.

  • nikako ne konsumnirati više od dva alkoholna pića u istom danu
  • piti piće jedino uz obroke i bez žurbe
  • izbegavati šećeraste koktele i slatka vina
  • mešati alkohol sa vodom ili napitkom koji ne sadrži u sebi alkohol ni šećer (razblažiti običnim sokom, vodom za piće, mineralnom vodom…)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.