U trendu

Dijetalna gazirana pića mogu biti i – lekovita!

Na osnovu laboratorijskih istraživanja obavljenih u SAD, došlo se do zaključka da određena gazirana pića mogu da spreče nastanak kamena u bubregu. To se odnosi prvenstveno na najčešći oblik kamena, tzv. oksalatni kamen.

Istraživači koji su vršili ispitivanja u Bostonu (Massachusests General Hospital) došli su do zaključka da dijetalne verzije popularnih gaziranih pića kao što su „7up“, „sprite“, „sunkist“, sadrže visoke količine citrata, koji predstavljaju soli limunske kiseline.

Još se od ranije zna da citrati onemogućavaju stvaranje kalcijum-oksalata, koji predstavlja najčešću vrstu kamena u bubregu i mokraćnim putevima uopšte.

Jedan od razloga zašto određeni ljudi stvaraju kamenje u mokraćnom sistemu jeste činjenica da im mokraća sadrži relativno male količine citrata. Još pre desetak godinapronađeno je da limunada napravljena u kućnim uslovima može da podigne nivo citrata u mokraći koji će sprečiti nastanak kamena.

Tačna efikasnost delovanja terapije limunadom nije još uvek jasna, ali mnogi doktori to preporučuju osobama koje imaju problema sa stvaranjem kamena.

Cilj studije je bio da utvrdi da li neka od ovih gaziranih pića koja imaju dosta citrata imaju isti efekat kao i limunada napravljena u kućnim uslovima.

Nađeno je da dijetalne verzije gaziranih pića kao što su „7up“, „sunkist pomorandža“, „sprite“, „fresca“ i „canada dry ginger“, imaju više citrata nego domaća limunada. Pića tipa koka-kole ili nemaju uopšte, ili pak imaju vrlo male količine citrata.

Još se ne može tvrditi da ova pića sigurno sprečavaju nastanak kamena, iako postoji dosta podataka koji ukazuju na to. Samim tim, odluka je na samim pacijentima. Štetni efekti nisu opisani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)