Dilema je rešena: kako aspirin utiče na srce?

Nova saznanja u vezi sa uticajem aspirina na srce donose promene u dosadašnjoj praksi lečenja. Studija sa više od 2.300 pacijenata pokazala je da aspirin ne utiče loše na srce, kako se do sada mislilo, a naročito ne povećava rizik od srčane insuficijencije.

Dve prethodne studije ukazivale su na to da upotreba aspirina povećava rizik od insuficijencije. Nova studija upoređivala je aspirin sa varfarinom i u odnosu na ranije studije bila je znatno veća i dugoročnija sa uključenih 168 zdravstvena centra u 11 zemalja sveta u periodu praćenja od čak 10 godina.

Rezultati pokazuju da ne postoji štetnost za srce od asirina i da se dosadašnja praksa pokazala kao pogrešna. Takođe, većina priznatih kardiologa smatra da su ovi podaci bliži istini i verodostojniji od prethodnih. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da će ovo saznanje značajno uticati na osobe sa srčanom insuficejncijom kojih samo u Americi ima oko 6 miliona.

Srčana insuficijencija je hronično stanje kada srce ne može dovoljno da pumpa krv za potrebe celog tela. Takvo stanje uzrokuje simptome poput zamora i otoka udova. Često srčana insuficijencija prouzrokuje oštećenje srčanog mišića, što može dovesti do srčanog udara ili oboljenja koronarne arterije.

Do sada je postojala zabrinutost da aspirin u slučajevima kada osoba koja boluje od srčane insuficijencije i uzima lekove koji povećavaju prostaglandine (lekovi za bolju cirkulaciju) – može da umanji njihov efekat. Studija je analizirala podatke iz dve grupe pacijenata sa srčanom insuficijencijom od kojih je jedna uzimala aspirin, a druga lek varfarin koji se koristi za prevenciju krvnih ugrušaka.

Pacijenti u grupi sa aspirinom uzimali su 325 miligrama dnevno. Rezultati nakon 10 godina praćenja pokazala su da je 19% pacijenata iz grupe sa aspirinom hositalizovano ili umrlo od srčane insuficijencije, dok je u grupi sa varfarinom taj prcoenat iznosio 23%.

Takođe, studija navodi da su svi faktori u obe grupe bili uzeti u obzir i da statistička razlika između grupa nije postojala.

Upozorenje

Ipak, treba znati da aspirin nije lek bez rizika. On može prouzrokovati krvarenje u degestivnom traktu i povećati rizik od moždanog udara, pa se zato savetuje da se ne uzima samostalno bez preporuke lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.