Do čega sve dovodi često opijanje?

Klinička studija potvrdila je da prekomerno opijanje izaziva ozbiljne poremećaje moždanih funkcija, ostavljajući posledice na pamćenje.

Naučnici su ispitivali grupu studenata prve godine studija na Univerzitetu u Španiji i pratili uticaj opijanja na njihovu pažnju i vizuelnu memoriju.

Ispitivani su muškarci koji su popili pet ili više alkoholnih pića (pod jednim alkoholnim pićem podrazumeva se flaša piva, jedna čaša vina ili jedna čašica žestokog pića) u toku dva sata, kao i žene koje su popile četiri ili više alkoholnih pića pod istim uslovima. Ispitano je ukupno 95 studenata, starosti od 18 do 20 godina, sa Unverziteta Santjago de Kompostela u Galiciji.

Četrdeset i dvoje studenata popilo je količinu alkohola koja ih je svrstala u grupu koja se opila, dok su 53 studenta bili „kontrolna“ grupa i nisu popili veću količinu alkohola. Studenti iz grupe koja se napila zahtevali su mnogo više truda i napora da urade zadati zadatak.

Alberto Krego, jedan od autora ove studije, napisao je da su učesnici studije koji su popili zadatu količinu alkohola bili veoma osetljivi na prekidanje i ometanje u radu i trebalo im je mnogo više vremena i napora da se vrate rešavanju zadatka u odnosu na kontrolnu grupu.

Ono što za sada nije poznato jesu udaljene posledice prekomernog opijanja. Zna se, ipak, da mladi studenti koji prekomerno piju tokom studija, to čine da bi mogli da podnesu izuzetan stres kojem su izloženi. Po završetku studija, uglavnom nastoje da prestanu sa tom navikom i da se usmere ka traženju posla i stvaranju svoje porodice.

Više o posledicama unošenja alkohola…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.