U trendu

Dojenje i astma kod dece

Dojenje beba povezano je sa poboljšanim funkcijama pluća kod dece u kasnijim godinama, školskog uzrasta, naročito kod dece čije majke boluju od astme. Ovo su rezultati skorijeg istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.
Vodeći autor, dr Klaudija Kuehni sa Univerziteta u Bernu, izjavila je da su ranije neki istraživači smatrali da dojenje može biti štetno po decu ako majke boluju od astme.
Međutim, najnovija studija pokazala je da nema dokaza da ima štetnih efekata od dojenja kod dece čije su majke imale astmu. Umesto toga, uočena su čak skromna poboljšanja plućne funkcije kod dece koja su bila dojena duže od četiri meseca, iako su majke bolovale od astme.
Velika Britanija
Pomoćnik direktora za istraživanja o astmi u Velikoj Britaniji izjavila je: "Ovo istraživanje ukazuje na to da dojenje pozitivno utiče na razvoj pluća i plućne funkcije u ranom životu dece, čime se stvaraju preduslovi za zaštitu organizma od astme. Međutim, nama još nije potpuno jasno kakvu povezanost ima dojenje sa plućima i kako se potencijalni simptomi astme mogu razviti u kasnijem životu." Zato dojenje obezbeđuje mnoge dokazane prednosti za bebe.
Lester
Istraživači su ispitivali vezu između dojenja i plućne funkcije. Oni su analizirali podatke na uzorku od 1458 dece iz Grofovije Lesteršir rođene između 1993. i 1997. godine. Zabeležili su da li su bebe dojene ili nisu, a kada su deca napunila 12 godina, sproveli su testove za merenje jačine izduvavanja vazduha iz njihovih pluća nakon uzimanja punog daha.
U celom uzorku dece, protok vazduha (FEF50) bio je značajno veći kod dojene decu u poređenju sa decom koja nisu dojena. Ovi efekti su bili više izraženi kod dece čije su majke imale astmu.
Studija je objavljena u američkom žurnalu "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".
Preporuka
Studija dodaje postojeće dokaze protiv tvrdnji da dojenje može biti štetno kod dece majki koje boluju od astme.
Dr Kuehni ističe da podaci ukazuju na to da dojenje može imati direktan uticaj na rast pluća kod dece: "Ova studija podržava preporuku da treba dojiti svu decu (bebe), uključujući i onu čije su majke astmatičari."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.