U trendu

Doručkujte: Izbegavanje doručka utiče na loš zadah

Doručak nas najbolje razbudi, pogotovo ako sadržava pravu meru zdravih nutrijenata, ali mnogi tvrde da ujutro ne mogu ništa jesti. Doduše, na doručak, pogotovo obilan, treba se navići pa ako ne doručkujete polako trebate stvarati naviku da jedete čim ustanete. Osim što je zdrava i ugodna, ova navika može vam pomoći i u suzbijanju jedne neugodne nuspojave.

Naime, ljudi koji ne doručkuju često u ustima zadržavaju previše bakterija pa im jako zaudara iz usta, a kad bi jeli, hrana bi pokupila bakterije i tako isprala usta, upozoravaju lekari.

Doktor Mervin Drujan iz Londonskog centra za estetsku stomatologiju napominje da je zanemarivanje doručka nezdrava i „prljava“ navika jer su usta zbog toga dugo suva i lepljiva od viška bakterija, što je savršeno mesto za njihovo razmnožavanje, a nema ni dotoka sveže sline koja će ih lakše ispirati.

Znajte, međutim, da ako ujutro odaberete neki slatki doručak, npr. žitarice s dosta šećera, tada nećete postići mnogo jer su šećeri takođe idealni za razmnožavanje bakterija.

Ali ako patite od lošeg zadaha, svakako se potrudite ujutro da doručkujete, a idealno bi bilo početi vodom i voćkom. Onda pojedite malo semenki, a nakon toga uobičajenu hranu za doručak. Rešili biste tako mogli dve muve jednim udarcem – loš zadah i loš režim ishrane, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.