U trendu

Evo kako doživeti stotu uprkos hroničnoj bolesti

Iznenađujuće je da su naučna istraživanja potvrdila da osobe koje boluju od hroničnih bolesti kao što su srčana oboljenja ili šećerna bolest – mogu doživeti i 100 godina života.

Smatralo se da tako duboku starost mogu doživeti samo osobe koje nisu obolele od nekog hroničnog oboljenja, izjavio je dr Vilijam Hol (William Hall) sa Univerziteta u Ročesteru, SAD. Dr Hol smatra da najveću zaslugu za dugovečnost hroničnih bolesnika imaju doktori, koji agresivno leče starije bolesnike od njihove hronične bolesti.

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu telefonski su intervjuisali preko 500 žena i 200 muškaraca koji su imali preko 100 godina. Našli su da je dve trećine njih bilo zdravo, dok je jedna trećina bolovala od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i šećerne bolesti, i to pre nego što su napunili 85 godina života. Oni su funkcionisali potpuno isto kao i grupa koja nikada nije bila bolesna.

Zaključeno je i da su muškarci funkcionisali bolje od žena. Gotovo tri četvrtine obolelih muškaraca moglo je da brine o sebi, da se samostalno kupa i oblači, dok je samo jedna trećina obolelih žena bila u mogućnosti da uradi to isto.

Naučnici sa dr Delarom Teri (Dellara Terry) na čelu smatraju da je razlog što su muškarci u boljem stanju od žena u tome što muškarac mora biti u izvanrednom stanju da bi doživeo stotu godinu, dok se žene bolje adaptiraju, i fizički i društveno, na svoju bolest, koja je često povezana i sa invaliditetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)