U trendu

Drevni napitak koji snižava krvni pritisak i jača imunitet, a pravi se za 10 minuta

Ovo mleko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.

Kako se pravi zlatno mleko?

Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu druge začine. Sve izmešati, pričekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smesu još desetak minuta. Kada osetite miris začina, piće je spremno.

Najbolje je prvo procediti ga u šoljicu i pričekati da se malo ohladi. Zlatno mleko se može čuvati u frižideru do pet dana.

Tačni sastojci i mere:

-125 ml mleka

kašika kurkume

pola kašičice đumbira u prahu

pola kašičice cimeta

malo bibera

kašičica meda

Zašto je zlatno mleko dobro?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekt. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:

1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima

Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. One takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovanu stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

2. Poboljšava raspoloženje

Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti, piše City Magazine.

3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.

4. Dobro je za probavu

Đumbir utiče na probavu podstičući je ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na probavu.

5. Smanjuje visok krvni pritisak

Zbog cimeta i đumbira, zlatno mleko može uticati na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.

6. Poboljšava zdravlje kostiju

Mleko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.

Međutim, iako ovi sastojci zaista imaju dobar efekt na telo, potrebno je napraviti dodatna istraživanja kako bi se ove prednosti potkrepile dokazima.

Ima li zlatno mleko neželjene efekte?

Ako se uzima u prevelikim količinama, zlatno mleko može izazvati probleme s crevima, bolove u stomaku ili grčeve. Ovo se događa zbog konzumiranja previše kurkume, posebno kurkumina. Međutim, ako se popije jedna šoljica mleka dnevno, nećete imati problema.

Dakle, zlatno mleko se u Indiji uzima od davnina, a koristi se za razne bolesti, ali i za jačanje imuniteta i kostiju. Priprema je jednostavna i s nekoliko sastojaka svako je može napraviti kod kuće. Iako ima brojne prednosti, važno je ne preterati s dnevnim dozama kako biste izbegli probleme s probavom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar