U trendu

Držite alkohol na oku

Čak i ako ste dane ludovanja davno ostavili za sobom, lako vam se može desiti da se posle pijanke sa prijateljima ujutru osećate kao da ste pregaženi.
Naučnici upozoravaju na to da alkohol zamućuje rasuđivanje, a veselo društvo može poslužiti samo kao podsticaj za pijanstvo.
Bilo da ste krenuli na proslavu, odmor ili jednostavno na okupljanje kod prijatelja, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da utolite svoju žeđ, a da se to ujutru ne pretvori u noćnu moru. Nijedan stručnjak ne preporučuje potpuno prepuštanje alkoholu, čak i ako je u pitanju neka posebna prilika. Takođe, morate pronaći i odgovornog vozača ili se odlučiti za taksi, čisto da budete još bezbrižniji.
Pijte više – ali vode
Za svako alkoholno piće koje popijete, vaš organizam je u stanju da izbaci čak i do četiri puta više tečnosti iz organizma. Diuretske osobine alkohola i dehidratacija koju on izaziva, dodatno doprinose jačini mamurluka. Kako biste ovo izbegli, pametno je svako alkoholno piće propratiti sa barem malo vode (u proseku 0,22 l), i to bez leda.
Odlučujte se za pića s ledom
Još jedna dobra strategija prilikom borbe protiv mamurluka jeste da se opredeljujete za pića koja se uglavnom piju sa ledom. Kako se led postepeno topi, piće dobija tečnost i postaje malo slabije. Piće takođe treba piti i polako, jer na taj način organizmu činite ogromnu uslugu. Stvar je u tome da naše telo apsorbuje alkohol mnogo brže nego što ga naš metabolizam obradi. A što breže pijete, to se toksini iz alkohola duže zadržavaju u organizmu, negativno utičući na mozak i druga tkiva – glavni razlozi zbog kojih je bol u jutarnjim časovima nepodnošljiv.
Pustite mehuriće da odlete i rasprše se
Tim istraživača sa Mančester univerziteta otkrio je da mešavine alkolnog i gaziranog pića dodatno povećavaju apsorpciju alkohola u krvi. Njihova teorija zasnovana je na činjenici da je gas, koji se nalazi u mehurićima, glavni krivac za ubrzavanje čitavog procesa. Umesto toga, pokušajte da alkoholno piće pomešate sa vama omiljenim sokom ili vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar