U trendu

Držite se ovih koraka kako biste kontrolisali visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak se često naziva „tihi ubica“ jer nema simptome, ali predstavlja veliki rizik za srčane bolesti i moždani udar. Takođe može ozbiljno oštetiti organe poput mozga, bubrega i očiju. Neki lekovi i određene promene u načinu života mogu pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Evo nekoliko saveta da održite nivo krvnog pritiska u normalnim granicama:

1.Skinite kilograme

Povećanje telesne težine često izaziva povećanje krvnog pritiska. Pored povećanja krvnog pritiska, prekomerna težina može dovesti do apneje u snu, koja ometa disanje dok spavate. Imajte da umu da čak i manji gubitak težine može pomoći, posebno ako imate dijabetes.

2. Vežbajte

Prema članku objavljenom u časopisu Američkog udruženja za srce, važno je da se vežba bar 40 minuta tri puta nedeljno. Na taj način poboljšava se fizičko zdravlje, snižava se krvni pritisak i vrši se kontrola kod pacijenata sa dijabetesom.

Foto:Pexels/Andrea Piacquadio

3. Smanjite unos soli

Smanjenje unosa soli može poboljšati zdravlje srca i smanjiti visok krvni pritisak. Da biste smanjili unos soli, obavezno pročitajte etikete na hrani. Potražite hranu i piće sa niskim sadržajem natrijuma. Takođe izbegavajte dodavanje soli i umesto toga poboljšajte ukus svoje hrane začinskim biljem.

4. Ograničite alkohol i prestanite pušiti

Ograničenjem unosa alkohola i prestankom pušenja znatno ćete sniziti krvni pritisak i smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5. Dobro spavajte

Loš kvalitet sna može dovesti do visokog krvnog pritiska, apneje u snu ili nesanice. Idite u krevet rano. Neka vaša soba bude tiha i mračna da biste lakše zaspali. Uverite se da postoji razmak od najmanje 2 sata između vašeg obroka i sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar