U trendu

„Dušo, ne mogu večeras – boli me glava“. Neverovatno, sve češće ovo izgovaraju muškarci

Sve je više muškaraca koji će umesto strasno provedene noći sa izabranicom svog srca, provesti veče u društvu šolje kakaoa i potom ranije otići na spavanje. Ono čuveno „dušo, ne mogu večeras, boli me glava“, izašlo je iz tipično ženskog klišea i prešlo na suprotnu stranu. To je rečenica kojom se sve češće koriste i muškarci.

Ovo potvrđuju rezultati istraživanja koje je sprovedeno aprila 2002. godine na uzorku od 1001 odrasle osobe starije od 18 godina. Gotovo polovina muškaraca uveče je previše umorna i previše obuzeta stresom da bi mislila na bilo kakve pustolovine u krevetu. U odnosu na polovinu muškaraca, takva vrsta večernjeg neraspoloženja hvata tek jednu trećinu pripadnica lepšeg pola. Tri četvrtine muškaraca tvrdi da je njihov život mnogo stresniji u odnosu na period od pre pet godina, što rezultira time da 63% njih pati od glavobolja koje se javljaju baš kada je vreme za spavanje. Ovo nas pak dovodi do konačnog procenta od 44 posto onih koji su previše depresivni za seks.

Dr Erik Sigman je specijalista koji se bavi proučavanjem uticaja stresa na žene i muškarce modernog doba. „Muškarci se ponašaju kao „sunđeri za stres“, potiskujući svoje dnevne probleme tako da u vreme počinka pate od glavobolja i zamenjujući strast za šoljicu kakaoa“, kaže. Žene su pak pre sklone da po završetku radnog vremena odu kući i pričaju sa svojim partnerom o stresnim situacijama kroz koje su u toku dana prošle. „Sam čin poveravanja problema čini da se žena oseća bolje“, objašnjava svoju teoriju dr Sigman. „Ali muškarac će samo preuzeti probleme partnerke i pridodati ih svojima. Posmatranje svega toga kao još jednog problema koji zahteva rešavanje – jednostavno znači uvećanje njegovog stresa.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar