U trendu

Dva simptoma koja mogu ukazivati na najagresivniji oblik raka

Gušterača (pankreas) je žlezda koja ima dvostruku funkciju: egzokrinu (proizvodi enzime koje izlučuje u crevo i pomažu u razgradnji hrane) i endokrinu (luči hormone poput insulina i glukagona, koji su važni u kontroli nivoa šećera u krvi).

Oko 95% slučajeva raka pankreasa nastaje u egzokrinim ćelijama, adenokarcinom, koji spada u najagresivnije maligne tumore. Jedan od razloga velike smrtnosti od ove bolesti je kasno postavljanje dijagnoze jer nema ranih simptoma bolesti, piše Ordinacija.hr.

Neki od faktora koji povećavaju rizik razvoja ove vrste raka su pušenje, debljina, lična ili porodična anamneza dijabetesa ili hroničnog pankreatitisa, kao i razni genetski sindromi (na primer MEN1, Lynch, VHL i drugi). Dijabetes može biti i prvi znak razvoja raka pankreasa pa se osobama koji ga naglo razviju u odrasloj dobi savetuje lekarska kontrola, kaže za Ordinaciju dr. sc. Davor Kust, dr. med., univ. mag. onkologije.

Kako bolest napreduje, mogu se javiti žutica, stolica blede boje, taman urin, bol u srednjem-gornjem delu trbuha i leđima, gubitak telesne težine, gubitak apetita i konstantan umor. Kako bi se izbeglo prekasno postavljanje dijagnoze i posledično visoka smrtnost, važan je detaljan pregled bolesnika i uzimanje temeljne istorije bolesti.

Pri krvnim testovima pažnju treba obratiti na vrednosti bilirubina (tumori glave gušterače mogu opstruirati odvodne žučne kanale i dovesti do povišenih vrednosti bilirubina), te na tumorske markere CA19-9 i CEA, rekao je dr. sc. Kust.

Ističe da prognoza bolesnika s rakom pankreasa zavisi od više faktora, poput toga da li je tumor operabilan, stadijumu bolesti, opštem stanju bolesnika kao i tome radi li se o prvoj pojavi bolesti ili se bolest vratila nakon ranijeg lečenja. Generalno govoreći radi se o agresivnoj bolesti te je važno bolest otkriti što ranije kako bi se poboljšale šanse za izlečenje. U vreme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Odstranjenje ili barem parcijalno odstranjenje gušterače jedino je što bi moglo dovesti do izlečenja, ali tumor je moguće odstraniti u svega 15% bolesnika, a izlečiv u 3%. Pri tome je petogodišnje preživljenje samo 15-20%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar