U trendu

Ekcem nije samo kožna bolest…

Često smo pisali a i lekari ističu da su bolesti često povezane jedna sa drugom, jer je organizam složen sistem, pa se jedan uzrok ili jedna bolest mogu manifestovati na razne načine.

Kako određena bolest ima uticaja na više stvari u organizmu – najbolje pokazuje primer ekcema. Ekcem ili atopijski dermatitis manifestuje se kao suva crvena koža intenzivnog svraba.

Iako najviše utiče na kožu i preko kože se ispoljava, ekcem nije samo površinska bolest već utiče i na sveukupno zdravlje pacijenata, i fizički i psihički.

Ekcem je povezan sa povećanim rizikom od astme, polenske groznice, alergije na hranu, kao i gojaznosti i srčanih oboljenja. Razlozi su često nejasni, ali se pretpostavlja da zapaljenje u stvari utiče na celo telo. Često i stres negativno utiče na ekcem.

Osobe sa ekcemom imaju povećan rizik i od drugih infekcija kože, a često svrab i sam izgled kože mogu loše uticati na mentalno zdravlje u vidu depresije ili anksioznosti. Sa druge strane, tu postoje mnoge uzročno-posledične veze, pa kod osoba koje imaju ekcem depresija i anksioznost pogoršavaju stanje – začarani krug.

Kontrolisanje ekcema i lečenje ekcema, kao i primena preporučenih terapija, smanjuju intenzitet bolova i svraba, a to može smanjiti rizik od mogućih problema poput poremećaja sna i srčanih bolesti.

Zato stručnjaci ističu važnost tretmana – ne samo zbog kratkoročnog poboljšanja već i za eventualno sprečavanje drugih navedenih problema i rizika.

Podsećamo da neki šamponi, sapuni, parfemi, hladnoća, vrućina ili znoj mogu iritirati kožu i pojačati ekcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.