Eliksir sa Mediterana spas je za čak 60 tegoba: Ima više benefita i od zelenog čaja

One su omiljeni plod Mediterana i ključni sastojak mnogih mediteranskih jela. Osim svog karakterističnog ukusa, masline se ističu i zbog bogatstva vitamina i minerala koje sadrže, čineći ih važnim sastojkom ishrane.

Još od drevnih vremena, masline su bile korišćene kao lek za mnoge bolesti, čak za više od 60 različitih.

Visok sadržaj vitamina E čini masline važnim antioksidansom, što je ključno za očuvanje zdravlja organizma. A listovi ove biljke koriste se za pripremu čaja koji ima izuzetne zdravstvene koristi.

Recept za čaj od lista masline

Listove za čaj najbolje je brati u proleće kada su mladi. Nakon branja, listove je potrebno oprati i osušiti na vazduhu, a zatim čuvati u zatvorenoj posudi daleko od direktnog sunčevog svetla.

Za pripremu čaja, koristi se 15 do 20 osušenih listova masline na 300 mililitara vode. Vodu treba prokuvati, dodati listove i kuvati ih zajedno 2 do 3 minuta.

Nakon toga, ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta, nakon čega se izvade. Čaj se može piti topao ili hladan, sa dodatkom meda, limuna ili bez ičega.

Najbolje je da se ovaj čaj pije svakodnevno kako bi se osetila poboljšanja kod različitih zdravstvenih problema. List masline ima širok spektar koristi, uključujući pomoć kod upale pluća, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, upala mokraćnog sistema i prevenciju infekcija izazvanih gljivicama.

Takođe, komponente prisutne u listovima masline jačaju imunitet, deluju antivirusno, antiparazitski, antibakterijski i antifungalno. Ovi listovi doprinose regulaciji krvnog pritiska, stabilizaciji nivoa šećera i holesterola.

Čaj od maslinovog lišća preporučljiv je i kao preventivna mera protiv navedenih bolesti. Ukus ovog čaja je blag, sa samo suptilnom gorčinom.

Novija istraživanja su potvrdila da čaj od maslinovog lišća sadrži više antioksidanasa čak i od zelenog čaja, čime ga svrstava među najzdravije čajeve na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.