U trendu

Evo kako život bez seksa utiče na ženu, posledice nisu nimalo naivne

Neredovan seksualni život i apstinencija mogu da budu štetni po zdravlje pripadnica nežnijeg pola

Nekada davno, verovalo se da žene koje nemaju aktivan seksualni život pate od histerije. Ova teorija je kasnije odbačena, ali se mnogo govori o tome kako redovan seksualni život doprinosi dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju žena.

Reč histerija potiče od grčke reči hystera, što znači materica. Histerija je vrsta neuroze kod koje su dominantni raznovrsni telesni, senzorni, motorički i mentalni poremećaji sa psihogenim poreklom, kao što su napad smeha i plača, ekstremna razdražljivost, anksioznost, ubrzan rad srca, mučnina, bolovi u različitim delovima tela.

Poremećaji histerične prirode su prvi put primećeni kod mlađih žena u antičkoj Grčkoj. Dugo se verovalo da od histerije pate samo žene, mada ta bolest može da se javi kod oba pola. Za lečenje histerije mnogi lekari su koristili masažu karlice i genitalija. Cilj je bio bolesnog pacijenta dovesti do „histeričnog paroksizma“ ili orgazma koji usporava disanje i izaziva osip na koži, vlaženje vagine i trbušne kontrakcije.

Ova praksa je korišćena u Viktorijansko vreme, a početkom 19. veka se raširila na delove u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored tretmana masaže, histerija se lečila vibratorom, koji se pojavio krajem 19. veka.Američki pisac Rejčel Meiner u svojoj knjizi „Tehnologija orgazma“ opisuje kako „elektromehanički medicinski instrument“ pomaže histeričnim ženama. Takođe, tvrdi da je ovaj metod efikasniji od masaže. Moderni pogled na ovaj problem kaže da se histerija može razlikovati po karakteru i histeričnim napadima.

Ali, da li žene koje se uzdržavaju od seksa imaju veće šanse da pate od ovih bolesti i poremećaja, od onih koje imaju redovan seksualni život?

Naime, apstinencija ili nepravilan seksualni život može da bude svesno ili nesvesno izabran, prisiljen ili dobrovoljan i da zavisi od zdravlja tela, psihe i duše žene.

Neredovan seksualni život i apstinencija koja je dobrovoljno izabrana ili se nameće iz raznih društvenih i moralnih principa je štetna. Takva apstinencija šteti fizičkom i mentalnom zdravlju, a onda trpi i telo. Ali, u modernom dobu ne postoje statistički podaci koji pokazuju da apstinencija može biti povezana sa razvojem psihičkih poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar