Zastrašujuće: evo šta je sve nađeno u duvanskim proizvodima…

Prema statističkim podacima, svakih 8 sekundi jedna osoba na planeti izgubi život zbog bolesti koje su posledica konsumiranja cigareta, od čega pušači čine 90% umrlih od raka pluća, 25% populacije pušača umre od srčanih bolesti, dok je pušenje u 75% slučajeva uzrok smrti od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Više puta je rečeno, ali uvek treba podsećati, da duvanski dim, pored nikotina, sadrži još oko 4.000 raznih hemikalija, od kojih je veliki broj štetan. Duvanski dim, pored teških metala (kadmijum, arsenik…), sardži i otrovne gasove, kao i kancerogene materije.

Najnovija vest koja dolazi iz Amerike odnosi se na povlačenje nekih duvanskih proizvoda iz prodaje.

Radi se o duvanskim proizvodima bez dima u kojima je primećena prisutnost sitnog metala. Prijavljeno je 8 žalbi na prisustvo sitnog metala širom Amerike, mada nije prijavljena nijedna povreda.

Spisak spornih duvanskih proizvoda kao i proizvođača objavljen je na sajtu FDA (Američka agencija za hranu i lekove). Agencija poziva sve koji koriste ove proizvode da se prijave ukoliko nađu čestice metala, kako bi vratili proizvode i vratili novac.

Američka agencija za hranu i lekove zvanično je objavila da će dalja istraga utvrditi o kakvim se metalima radi i kako su dospeli u sporne proizvode, a o rezultatima istrage javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.