U trendu

Evo šta se dešava ako sladoled jedete svaki dan

Jedete sladoled svaki dan? Evo šta se može desiti u vašem organizmu

Hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora

Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumirate svakog dana?

Izgradnja mišića
Može pomoći u izgradnji mičića u nekim okolnostima – Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo (Jay Cardiello) za „Men’s Journal“, a preneo je Avaz.ba, rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem insulina na veliki skok.

– Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga – smatra on.

Hirurg Kristi Fan (Christy) veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga.

– Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu – naveo je Fan.

Izbegavati ovu poslasticu u večernjim satima
Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sleep Medicine došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora.

Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.

Negativno utiče na raspoloženje. Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog – hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udjelom rafiniranih šećera i oslabljenim funkcijama mozga.

Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, smatra dr. Eva Selub (Selhub), koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar