U trendu

Evo zašto ih treba jesti: 9 namirnica koje su spas za one koji boluju od hipertenzije

Lekari često propisuju lekove za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promene načina ishrane I života uopšte, mogu i te kako da pomognu kod smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Zdrava ishrana je neophodna za pacijente koji boluju od hipretenzije, kao i za održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one sa visokim sadržajem hranljivih materija poput kalijuma i magnezijuma, snižavaju nivo krvnog pritiska.

Citrusno voće

Citrusno voće (grejpfrut, pomorandže i limun) može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.

Losos i druge masne ribe

Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini. Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.

Seme bundeve

Seme bundeve je hranljivo blago. To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.

Bobice

Bobičasto voće je bogato antioksidansima, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju. Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivo azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, a to može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Stoga, jedite kupine, maline i jagode.

Pistaći

Pistaći su izuzetno ukusni i zdravi, a sadrže i veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulisanje krvnog pritiska, uključujući kalijum.

Šargarepa

Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi. Vrvi od fenolnih jedinjenja, kao što su hlorogenska p-kumarinska i kafeinska kiselina, koje pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska.

Jogurt

Pun je hranljivih sastojaka i minerala, uključujući kalijum i kalcijum, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Celer

Ovo niskokalorično povrće povrće sadrži jedinjenja- ftalide, koji opuštaju krvne sudove i snižavaju krvni pritisak.

(Prva)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.