U trendu

Evo zašto ne možete da se rešite lošeg zadaha – čak ni nakon pranja zuba

Halitoza, što je medicinski izraz za loš zadah, može imati različite uzroke, na primer, zato što ste pojeli hleb od belog luka. Međutim, loš zadah koji ne nestaje, nazvan hronična halitoza, može biti pokazatelj da se nešto drugo dešava sa vašim zdravljem, prema Klivlendskoj klinici. Otorinolaringolog Džejson Abramovic otkriva četiri stvari zbog kojih vaš zadah može da smrdi, piše Njujork post.

Virus ili infekcija

Loš zadah može doći iz vašeg grla, posebno ako ste bolesni. Ako imate prehladu ili neku drugu infekciju gornjih disajnih puteva, povećanje sluzi, dizajnirano da pomogne vašem telu da izbaci viruse i bakterije, može učiniti da vaš dah smrdi. „Ta sluz je obično pomešana sa nekim normalnim bakterijama u vašem grlu, koje mogu da mu daju loš miris“, rekao je dr Abramovic.

Suva usta takođe mogu pogoršati dah. „Kada smo začepljeni, nos ne vlaži vazduh normalno. Ovo isušuje pljuvačku i sluz u nosu i grlu i može doprineti neprijatnom mirisu“, dodao je on. Bakterije u grlu, kao što je strep infekcija, takođe mogu dati vašem dahu jak miris. Da biste lečili halitozu uzrokovanu virusom ili infekcijom, pijte puno vode i isperite nosne prolaze da biste očistili blokadu.

Alergije

Slično kao kod prehlade, alergije mogu izazvati začepljenost nosa i povećanje sluzi, što doprinosi halitozi. Možete ublažiti deo zagušenja – i lošeg zadaha – ispiranjem nosnih prolaza i pitkom vodom kao da imate virus.

Kamenci krajnika

Kamenci krajnika su kvržice koje se razvijaju na krajnicima zbog nakupljanja stvari kao što su ostaci hrane, mrtve ćelije i bakterije. Fragmenti se stvrdnu kada se kalcijum akumulira oko njih i formira kamen na krajnicima, što onda uzrokuje loš zadah. „Suva stara hrana sa bakterijama ima neprijatan miris“, objasnio je dr Abramovic. Da biste uklonili kamenje, možete ispirati grlo slanom vodom ili koristiti čistu vatu da biste ih uklonili.

GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koja se obično naziva refluks kiseline, je još jedan krivac za loš zadah. Kada imate refluks kiseline, sadržaj vašeg želuca, poput nesvarene hrane, refluksne žuči i želudačne kiseline, teče u vaš jednjak. Ovo može dovesti do halitoze sa kiselim mirisom. Lečenje želudačne kiseline antacidnim lekovima ili eliminisanje pržene i začinjene hrane iz ishrane, kao i da ne jedete kasno uveče, može pomoći vašem refluksu i lošem zadahu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.