U trendu

Evo zašto ne treba piti vodu iz flašice koja se zagrejala na suncu

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umesto plastične flašice

Tokom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez flašice vode. Nerijetko se dešava da se usled visokih temperatura flasišica zagreje, odnosno voda u njoj.

Međutim, da li znate šta se tada dešava?

Kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagrije, otpušta štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.

Što se flašica više zagreva, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je i sproveden eskperiment koji to dokazuje. Naime, profesorica Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom 4 nedelje.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja je danima bila u automobilu ili na suncu, prenosi Avaz.ba.

Bisfenol A povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima – poput pada imuniteta, problema sa reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umesto plastične flašice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar