U trendu

Faktori rizika za rak debelog creva

Kolorektalni karcinom ili rak debelog i završnog creva je maligna bolest koja se odlikuje postojanjem jednog ili, ponekad, više zloćudnih tumora u debelom crevu i njegovom završnom delu – rektumu.

Ovo oboljenje predstavlja veliki zdravstveni problem u svetu i drugi je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u SAD – odnosi preko 56.000 života svake godine.

Učestalost (incidenca) je značajno veća u razvijenim zemljama i iznosi više od 50/100.000. Jedna epidemiološka studija pokazala je da učestalost karcinoma debelog creva u Srbiji iznosi oko 45/100.000, što je veoma blizu stopi učestalosti ove bolesti u razvijenim evropskim zemljama.

Ko može da oboli od karcinoma debelog creva?

Od kolorektalnog karcinoma može da oboli praktično svako, međutim najčešće se javlja kod ljudi starijih od 50 godina, a rizik od obolevanja od ove bolesti, i kod muškaraca i kod žena, raste sa godinama. Smatra se da više faktora utiče na pojavu raka debelog creva: nasledna sklonost, način ishrane, režim života, razne vrste stresa i starosna dob preko 50 godina. Većina karcinoma debelog creva nastaje kao posledica maligne promene polipa debelog creva (adenom-karcinom sekvenca).

Da li postoji visok rizik da obolite od ove opasne bolesti?

Postoji visok rizik da obolite od ove bolesti ukoliko ste vi ili vaš bliski rođak već imali polip ili tumor rektuma ili debelog creva. Takođe, visok rizik postoji u slučaju da bolujete od neke forme hronične zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis), ili od naslednog oboljenja debelog creva (familijarna polipoza, Peutz-Jeghers-ov sindrom, juvenilna polipoza). Trebalo bi da konsultujete svog lekara ako mislite da ste u grupi onih sa visokim rizikom. U tom slučaju bilo bi indikovano da se podvrgnete ranijim i češćim kontrolama.

Faktori rizika za nastanka raka debelog creva

Prosečan rizik Osobe sa navršenih 50 godina starosti i starije, bez simptoma
Povećan rizik Zapaljenske bolesti creva: hronični ulcerozni kolitis (hronična upala debelog creva sa oštećenjem sluzokože)

Dugotrajna Kronova bolest debelog creva (dugotrajna upala završnog dela tankog creva gde se ono uliva u debelo crevo)

Familijarna adenomatozna polipoza (dobroćudni polipi nastali iz žlezdanog tkiva koji se javljaju kod više članova iste porodice), uključujući Gardnerov sindrom (to je sindrom gde je prisutna porodična polipoza, prisutnost polipa debelog creva, zatim tumor lobanje ili donje vilice i cista lojnih žlezda) i Turcotov sindrom

Hereditarni nepolipouzni kolorektalni karcinom (nasledni rak debelog i završnog creva koji je solidan bez prisustva polipa)

Hematomatozni polipozni sindromi (grupa simptoma koji se odnose na nastanak polipa sa krvnim ugrušcima): Peutz-Jeghers-ov sindrom (dominantno nasledno oboljenje sa mnogobrojnim tumorima embrionalnog tkiva, izgleda polipa, i to u stomaku, tankom i debelom crevu)
juvenilna polipoza (prisutost mnogobrojnih polipa u crevu kod mladih osoba)

Porodična anamneza: kolorektalnog karcinoma
kolorektalnih adenoma (dobroćudni tumori debelog i završnog creva)

Lična anamneza: kolorektalnih adenoma
karcinoma dojke, jajnika, materice

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.