U trendu

Farba za kosu i alergija kod dece

Farba za kosu je vodeći uzrok kožnih alergija kod dece – zaključci su novog istraživanja iz Velike Britanije.

Studiju su radili dermatolozi, pregledavši podatke 1000 dece koja su testirana na kontakt alergije između 1995. i 2014. godine. Istraživači su uporedili podatke iz 1995. i 2004. godine sa podacima 500 dece koja su testirana na kožne alergije između 2005. i 2014. godine. Cilj je bio provera eventualne učestalosti alergije u protekle dve decenije, kao i promena supstance odgovorne za alergije.

Otkriveno je da je 27% dece pozitivno na najmanje jednu kontakt alergiju u obe grupe (133 dece u prvoj grupi – 1995-2004. godina) i 134 dece u drugoj grupi (2005-2014. godina). Iako je učestalost alergija ostala ista, primećen je porast broja supstanci koje izazivaju alergiju.

U prvoj grupi (1995-2004), 33% dece je bilo pozitivno na alergije prouzrokovane niklom, a 18% na alergije zbog raznih aroma i mirisa farbe.

Iako su dve supstance ostale glavni krivci i u narednoj deceniji, ipak je broj alergija zbog nikla smanjen na 18%. Razlog za smanjenje alergije na nikl jeste ograničenje upotrebe nikla u proizvodima za higijenu u Evropskoj uniji.

Istraživači su otkrili da hemikalija u bojama za kosu ima mnogo više u drugoj grupi (2005-2014. godina), one čine 31% slučjeva alergija između 2005. i 2014. godine. Glavi razlozi su para-fenilendi amin (PPD) i ugljeni katran, koji je krivac za 16% kožnih alergija.

I tetovaže mogu biti odgovorne za alergiju. Crna kana, boja za tetovažu, sadrži u sebi kanu (vrsta žbuna) koja sadrži PPD. Dovoljna je jedna „kana tetovaža“ da biste alergiju na koži imali nedeljama kasnije.

Ostali sastojci u bojama za kosu koji izazivaju reakcije na koži: 4-aminofenol (8% slučajeva) i para-toluenediamini-sulfat (7% slučajeva).

Studija navodi važnost praćenja stopa alegija kod dece i prepoznavanje osnovnih alergena, jer to može pomoći i proizvođačima da spreče rizike po javno zdravlje.

Rezultati pokazuju uspeh u smanjenju alergija od nikla, pa tako treba nastaviti i u budućnosti. Međutim, jasno je da najveća stopa alergija na koži nastaje zbog farbi za kosu i tetovaža koje sadrže supstancu PPD.

Zaključak

Potrebna je bolja informisanost svih ljudi, a naročito mlađih: tetoviranje i farbanje kose mogu izazvati alergijske reakcije i u kraćem i u dužem vremenskom periodu, kao i osetljivost na PPD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar