Francuske silikonske grudi – novi problemi

Nedavno je objavljena vest da je oko 40.000 žena u Velikoj Britaniji prilikom ugrađivanja silikona dobilo implantante francuske izrade punjene silikonskim gelom koji nije namenjen za medicinsku upotrebu.
Problem je nastao zato što jedna privatna klinika koja je u periodu od septembra 2001. do marta 2010. godine ugradila skoro 14.000 ovih implantanta sada odbija da ih besplatno izvadi.
Direktor ove privatne klinike izjavio je da vlada Velike Britanije i Nacionalni zdravstveni centar treba da pronađu rešenje za ovu kriznu situaciju, budući da je kontraverzne implantante odobrila vladina agencija za lekove i zdravstvene proizvode, pa ona treba da prihvati i moralnu odgovornost.
Međutim, osam privatnih klinika je potvrdilo da će se pridržavati aktuelnih smernica vlade za uklanjanje neispravnih implantanata, ali da neće vršiti besplatnu zamenu, tj. ugradnju novih implantanata.
Vels će finansirati zamenu
Vlada Velsa je otišla korak dalje, najavljujući da će svaka žena koja je ugradila problematične silikone na nekoj privatnoj klinici, imati pravo na besplatnu zamenu o trošku države, ukoliko ne može da postigne dogovor sa privatnim klinikama.
Velški ministar zdravlja Lesli Grifits smatra da uklanjanje implantanata bez njihove zamene može dovesti žene do nepotrebnog rizika. Ona kaže da se, ako se implantanti ne zamene, mogu javiti određeni problemi kao što su ožiljci, rastresita koža, potencijalno nakupljanje tečnosti, kao i rizik od infekcije.
Vlade pojedinih država različito reaguju na skandal
Dok je Vlada Francuske ponudila da plati uklanjanje implantanata svim ženama zbog rizika od pucanja, Vlada Velike Britanije je prošle nedelje objavila da ne preporučuje rutinsko uklanjanje.
Njihov stav je zasnovan na nalazima stručnjaka koji su izvestili ministarstvo zdravlja da testovi nisu uspeli da utvrde da je rizik od pucanja kod ovih implantanata veći nego kod ostalih.
Istraživači kažu da nisu pronašli dokaze o opasnosti da se usled pucanja slikona izliju otrovne tečnosti u telo, iako to u potpunosti ne isključuju.
Revizija bezbednosti
Dok se ne pronađe jedinstveno rešenje ovog velikog problema i ne utvrdi ko zapravo treba da snosi krivicu, stručnjaci smatraju da bi žene trebalo da budu zabrinute regularnim procedurama koje su na snazi u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.
Ministarstvo zdravlja Velike Britanije najavilo je da će uraditi veliku reviziju bezbednosti pacijenata u procesu kozmetičke hirurgije, a pored toga biće sprovedena i revizija privatnih klinika koje nude ove usluge. Revizija će se baviti pitanjima da li ove klinike ispunjavaju osnovni nivo bezbednosti i kvaliteta usluga koje pružaju pacijentima.
Stručnjaci žele da budu sigurni da je na osnovu ovog problema naučena važna lekcija u pogledu regulacije kozmetičke hirurgije, kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.