U trendu

Ftalati i dijabetes

Ftalati su hemikalije koje se obično mogu naći u kozmetičkim proizvodima, mirišljavim svećama i plastici. Prethodna istraživanja su uglavnom bila fokusirana na to kako oni utiču na reproduktivno zdravlje i razvoj deteta. Za ftatalte se veruje da deluju kao endokrini ometači u telu, što znači da mogu imati uticaj na polne hormone.
Međutim, novo istraživanje je imalo cilj da sagleda potencijalne zdravstvene efekte među ljudima preko 65 godina starosti. Zaključeno je da ftalati mogu da povećaju rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Kritičari ovog istraživanja naglašavaju da izlaganje ovim hemikalijama ne izaziva dijabetes na bilo koji način. Prema njihovom mišljenju, istraživanje je pokazalo da postoji povezanost, a ne uzročno-posledična veza.
Istraživači iz Švedske merili su nivo šećera u krvi i druge faktore povezane sa viškom insulina kod više od 1000 osoba starosti preko 70 godina. Njihova krv je takođe analizirana kako bi se odredilo da li sadrži neke otrove iz životne sredine, uključujući i nekoliko supstanci koje se stvaraju kada se u telu razgrade ftalati.
Dvostruko veći rizik od dijabetesa
Sve u svemu, dijabetes je češće ustanovljen među učesnicima koji su imali višak kilograma i visok nivo holesterola u krvi. Prema novom istraživanju, osobe sa višim nivoom ftalata imale su gotovo dvostruko veći rizik od razvijanja dijabetesa u odnosu na one koji su imali niži nivo ovih hemikalija.
Nije poznato kako tačno ftalati mogu da povećaju rizik od dijabetesa. Jedna od teorija je da ftalati mogu imati interakciju sa važnim elementima u procesu metabolizma masti. Istraživači kažu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se pronašle nove povezanosti.
Da li postoji razlog za zabrinutost?
Mnoge kompanije su iz svojih proizvoda postepeno uklanjale ove hemikalije, ali se druge kompanije i dalje oslanjaju na njih jer se ftalati koriste da bi plastika bila fleksibilnija i izdržljivija.
Džil Stajn, kandidatkinja za predsedničku nominaciju Stranke zelenih kaže da ovo istraživanje daje dovoljno razloga za zabrinutost, ali i da se ovaj problem veoma lako može rešiti. Ona kaže i da ove hemikalije brzo napuste naše telo ako se izbegne dalje izlaganje.
"Teško je, ali nije nemoguće, da se izbegne unos ftalata. Većina ljudi svakodnevno dolazi u kontakt sa njima", kaže ona.
"Trebalo bi da biramo proizvode koji ne sadrže ftalate, kao i da pokrenemo kampanju u kojoj bismo pozivali proizvođače da postepeno izbacuju ove hemikalije iz upotrebe i da se u to uključe državne i lokalne zakonodavne vlasti", kaže Stajn.
Mišljenje kritičara
Članovi Američkog hemijskog saveta koji predstavljaju hemijsku industriju ukazuju na greške u istraživanju, kao i na značajne aspekte bezbedonosti koje imaju ftalati pri upotrebi.
"Autori istraživanja su preuveličali zaključke, a za javnost je najvažnije da zna da ovo istraživanje ne dokazuje nikakvu uzročno-posledičnu vezu između izloženosti ftalatima i dijabetesa. Ftalati imaju dugu istoriju bezbedne upotrebe odobrene od strane zemalja širom sveta. Prosečan nivo izlaganja ftalatima daleko je ispod onog koji se smatra opasnim po zdravlje čoveka", navodi se u njihovom izveštaju.
Kritičari dodaju i to da se u istraživanju nivo ftalata zasniva na jednom uzorku krvi, čime se ne može analizirati dugotrajna izloženost, jer se ftalati brzo metabolišu i eliminišu iz organizma u roku od 24 časa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.