U trendu

Gasovi u stomaku

Svi mi povremeno, manje ili više, imamo problema sa gasovima u stomaku. To je normalna pojava, ali kada se dešava češće, može postati veoma neprijatna.

Navešćemo neke odgovore stručnjaka povodom nadimanja u stomaku i gasova, kako bi nam procesi u telu bili jasniji i kako bismo sebi smanjili neprijatnosti.

Žvake i gasovi

Guma za žvakanje utiče na stvaranje gasova u stomaku. Svaki put kada progutamo vazduh, to može dovesti do stvaranja gasova u stomaku. Previše hrane i pića unesenih na brzinu, gazirana pića, pušenje i žvake mogu „nagurati vazduh“ u stomak. Ipak, glavni razlog je nepravilno varenje hrane u stomaku. Medicinski naziv za gasove je nadimanje stomaka.

Putovanje avionom i gasovi

Promena u pritisku vazduha može da utiče ne samo na osećaj pritiska u ušima nego i na pojavu gasova u stomaku. Da biste pomogli sebi i da ne biste „ispuštali“ neprijatne gasove, pazite šta jedete pre i tokom leta. Nemojte jesti hranu kao što je pasulj, koja utiče na povećano stvaranje gasova.

Za osobe koje imaju dosta problema sa gasovima, na tržištu postoji donje rublje obloženo ugljenikom, koje apsorbuje i filtrira neprijatne mirise.

Starost i gasovi

Kako godine prolaze, digestivni sistem usporava, neke osobe češćev dobijaju zatvor, a mogu imati i više gasova u stomaku. Neki laksativi koji pomažu pri opstipaciji mogu da izazovu gasove, poput onih koji sadrže mekinje.

Koliko puta je normalno ispustiti gasove dnevno?

Prosečna normalna brojka za ljude iznosi 13-21 put u toku dana. Ako tokom dana ova brojka bude veća, to je najverovatnije od nečeg pojedenog. Ne treba brinuti – to obično bude u jednom delu dana i prođe.

Loš miris ispuštenih gasova

Gasovi su najčešće bez mirisa, ali svako s vremena na vreme ispušta i smrdljiv gas. Miris je obično izazvan sumporom u probavnom sistemu, a to je retko razlog za zabrinutost.

Ako imate i druge simptome, kao što je bol u stomaku, proverite stomak sa svojim lekarom. Jedan od razloga može biti infekcija, ili možda organizam nije u stanju da svari laktozu iz mlečnih proizvoda. Razlog može biti i celijakija – problem sa varenjem glutena – koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama.

Prilikom čestih problema sa stomakom i gasovima treba konsultovati lekara koji može preporučiti dijetalne promene i dopune, odnosno propisati potrebne lekove.

Namirnice i gasovi

Najčešći izvori gasova u stomaku su ugljeni hidrati.

Svaka osoba je drugačija, a namirnice koje izazivaju gasove jednoj osobi ne moraju biti uzrok gasova drugoj osobi. U celini, namirnice koje sadrže dosta ugljenih hidrata prouzrokuju više gasova u stomaku.

Visoka masnoća hrane ostaje duže u želucu. Manje masti pomaže da želudac bude brže prazan, omogućavajući gasu da se kreće brže.

U principu, proteini ne doprinose stvaranju gasova, ali ako imate problema sa varenjem laktoze, šećera u mleku, mlečni proizvodi će vam stvoriti gasove.

Kako deluju neki suplementi za smanjenje gasova?

Suplementi za smanjenje gasova u stomaku razbijaju šećer, čineći namirnice lakšim za varenje

Ove male pilule daju podsticaj digestivnim sokovima, koji sadrže prirodne enzime koji pomažu „razbijanju“ hrane u želucu. Uzimaju se pre jela da bi pomogle prilikom gasova.

Kako smanjiti miris gasova?

Nama takve supstance, već treba otvoriti prozor i pustiti neprijatne mirise van prostorije, a u sobu pustiti svež vazduh. Sveće, mirišljavi štapići, parfemi, osveživači vazduha – mogu pokriti neprijatan miris, ali nas ne mogu osloboditi od njega (pogotovu ako je prostorija mala i zagušljiva).

Može li se vežbati radi smanjenja gasova u stomaku?

Fizičke aktivnosti mogu pomoći za smanjenje vazduha u vašem probavnom sistemu. Da biste smanjili količinu i broj gasova, radite redovne vežbe.

Redovno vežbajte tako što ćete zategnuti svoje stomačne mišiće, povlačeći ih unutar stomaka. Zamislite da vučete svoj pupak ka kičmi. Vremenom ćete ojačati stomačne mišiće, a oni vam mogu pomoći u smanjenju stvaranja gasova u stomaku.

Šta ako gas nadolazi?

Ustanite i opustite svoje mišiće i stomak pre nego što se u stomaku stvore gasovi „koji moraju van“.

Ako ne možete da izađete iz sobe, ustanite, jer se tada stvara manje gasova nego ako sedite.

Iako može biti pristojno da „ugušite ispuštanje gasova“, verovatno ćete se osećati bolje ako dopustite da se nadimanje smanji. Savetujemo da iskoristite toalet ili terasu dok ne „prođe kriza“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar