U trendu

Gde se krije lek protiv raka?

Otrov pčela, škorpija i zmija krije lek protiv raka?

Dipanjan Pan, naučnik Univerziteta u Ilinoisu, sa svojim timom došao je do otkrića koje bi moglo da zaustavi umnožavanje ćelija raka, sudeći prema studiji prezentovanoj ove nedelje na konferenciji Američkog društva hemičara. Istraživanje je još uvek u ranoj fazi ali je, u okviru laboratorijskih ispitivanja, zabeležen veliki uspeh u zaustavljanju umnožavanja ćelija raka dojke i melanoma.

Panova tehnika uključuje i upotrebu nanotehnologija da bi se dobio sintetisani element sličan otrovu koji proizvode pčele, zmije i škorpije, piše CNN.

Najveći problem koji se javlja prilikom lečenja otrovom su propratni neželjeni efekti. Kod uboda pčela, na primer, koža postaje bolna i otečena jer melitin, glavni toksin pčelinjeg otrova, uništava ćelijske membrane, a može doći i do zgrušavanja krvi i oštećenja srčanog mišića i nervnih ćelija. Svojstva otrova zaslužna za ubijanje ćelija raka uništavaju i zdrave ćelije, otprilike isto kao što hemoterapja uništavajući ćelije raka izaziva i oštećenje zdravih ćelija i bolne propratne efekte.

Ali, Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, tako da otrov može da spreči razmnožavanje ćelija raka bez štetnih propratnih posledica. Njegova laboratorija otkrila je i kako da sintetiše ove korisne ćelije.

Sintetički materijal se prenosi do ćelija raka upotrebom nanotehnologije.

– Zahvaljujući tome što je ceo toksin kamufliran kao deo nanočestice, moguće je zaobići zdrave ćelije jer ga privlače samo ćelije raka – izjavio je Pan.

Drugim rečima, pošto je tako tesno upakovan u nanočesticu, nemoguće je da procuri i izazove druge probleme.

Prilepljene za ćelije raka, ove nanočestice sa sintetisanim otrovom mogu ili da uspore, ili zaustave njihovo umnožavanje i na taj način spreče širenje raka. Čini se da čestice u pčelinjem otrovu zaustavljaju naročito matične ćelije raka (CSCs).

– To je ono što nas interesuje – te ćelije uzrokuju metastazu i vraćanje raka. Ako možemo temeljnije da uklonimo rak koristeći ovu tehniku, imamo potencijalno bolji tretman za lečenje raka – zaključio je Pan.

Nema uništavanja zdravih ćelija
Za razliku od hemoterapije, ova tehnika bi, u teoriji, trebalo da utiče samo na ćelije raka. Ako se ispostavi da je efikasna, prirodne komponente koje ulaze u sastav otrova mogle bi da postanu osnova za čitavo obilje lekova namenjenih lečenju raka. Panovo istraživanje temelji se na velikom broju naučnih otkrića koja su pokazala da toksini iz otrova mogu da unište ćelije raka bez razaranja zdravih ćelija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.