Ginekolog otkrio: Evo da li je zdravo nositi svakodnevno dnevne uloške, niste ni svesne šta radite intimi

Pre nego što pomislite da ne vodite dovoljno računa o higijeni ili da to ne radite na adekvatan način, obratite pažnju na naviku na koju upozoravaju mnogi lekari, a to je korišćenje dnevnih uložaka i u periodu kada ciklus nije u toku.

Doktorka Matilda Mladinić specijalista ginekologije, savetuje da bi trebalo izbegavati korišćenje dnevnih uložaka ili da se ukoliko ih koristite, posavetujete sa svojim ginekologom u vezi toga.

– Ja ne savjetujem nošenje dnevnih uložaka kao sredstva koje je „potrebno“ svakodnevno u održavanju intimne čistoće i zdravlja – naglasila je doktorka.

Dnevni ulošci brzo apsorbiraju iscedak, ali mnoge žene koje ih koriste ne menjaju ih više puta dnevno.

– Ako se dnevni uložak koristi, onda nije dovoljno menjati ga jednom dnevno. Gaćice se menjaju i višeputa ako je potrebno. Tako je i s uloškom ako se gaćice iz nekog razloga ne mogu promeniti – navela je.

Kod retkog menjanja dnevnih uložaka tokom dana, kao i kod svakodnevnog nošenja, pojavljuje se nekoliko problema. Kao prvo, ženski su intimni delovi stalno u kontaktu sa uloškom koji je ipak spoj hemijskih supstanci, a kao drugo, ulošci ne osiguravaju prozračnost kao pamučne gaćice.

– Svakodnevno i celodnevno nošenje uloška znači non-stop kontakt s hemijski tretiranom supstancom od koje je uložak napravljen, da budem slikovita – i mikrookruženje, vlažnost, pojačano znojenje, neprozračnost uloška i „topla i vlažna atmosfera“ mogu dovesti do promene flore – objasnila je dr. Mladinić.

Kao i uvek, važno je pratiti izgled iscedka jer će vam on najpre reći ne valja li nešto te radi li se o infekciji, pogotovo ako ste tek počeli nositi dnevne uloške – kako bi znali utiču li pozitivno na vašu intimnu floru ili je naknadno došlo do nekakvih promena.

– Izgled iscetka se može promeniti, i on na izgled možda biti i manji kad se nosi uložak. Mislim da ipak sve žene to pomno prate i reaguju, pogotovo ako imaju još i druge simptome upale – napominje doktorka.

Kada je najbolje nositi dnevne uloške?

Ipak, postoje situacije u kojima vam dnevni ulošci mogu biti od velike koristi.

Dnevni uložak odličan je kod tinejdžerki kod kojih se još nije razvila redovna menstruacija, a mogu ih nositi u danima kada ju očekuju ili kada osete menstrualnu bol. Isto se savetuje i ženama koje imaju isti problem, no svakako je potrebno posetiti ginekologa kako bi se utvrdilo zašto vam menstuacija nije redovna.

Ako se odlučite za svakodnevno korišćenje dnevnih uložaka, budite sigurni da ih dovoljno često menjate kako ne bi došlo do razvoja infekcija, a pogotovo to radite ako imate pojačan iscedak. Ali, ako su vaši intimni delovi zdravi i znate kada ćete dobiti menstruaciju, koristite ih samo u danima pre, kako vas ne bi uhvatila nespremne, te u završnim danima ciklusa kada je iscedak preslab za tampone ili normalne uloške.

(Espreso/Srbija Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.