Glavni uzrok mnogih ženskih bolesti, ovo su simptomi hormonske neravnoteže i njihovi pokazatelji

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod žena izazvan je problemima sa lučenjem hormona. Hormonska nesrazmera je stanje koje pogađa sve veći broj žena, i glavni je uzrok mnogih ženskih bolesti.

Mnogo problema
Iako neki simtpomi hormonske neravnoteže mogu biti vrlo izraženi, pojedine žene se suočavaju sa mnogo problema dok im ne otkriju pravi razlog. Tada se ispostavi da organizam ne luči dovoljno (ili luči previše) hormona koji su ključni za dobro zdravlje žene.

Sve te hormone proizvode žlezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, pankreas, tiroidna žlezda, nadbubrežne žlezde i jajnici. Previše visoki ili niski nivoi hormona kao što su estrogen, progesteron, muški polni hormon, insulin, adrenalin i kortizol direktno utiču na rad celog organizma i s vremenom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Koji su simptomi
Kako prepoznati simptome hormonske neravnoteže?

Neki od najčešćih pokazatelja mogu biti neredovni ciklusi, promene u apetitu, anksioznost i depresija, naglo gojenje ili gubljenje na težini, smanjeni libido, nesanica, umor, problemi s varenjem, pojava akni i neplodnost.

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravnoteži, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.