U trendu

Gljivične infekcije

Mnoge osobe imaju problema sa gljivičnim infekcijama, ne znaju šta da rade i kako da se leče. O gljivicama postoje mnoge predrasude pa donosimo neke odgovore na najčešća pitanja.
Da li su gljivične infekcije ozbiljne?
Gljivične infekcije mogu da svrbe i budu dosadne, ali su retko ozbiljne. Uobičajene infekcije, kao što su atletsko stopalo, sportski svrab ili tinea, uzrokovane su gljivicama, lako se dobijaju a lako se i prenose. Kod zdravih ljudi, obično se ne šire izvan površine kože, pa se lako leče. Ako provodite mnogo vremena trenirajući, treba preduzeti korake da biste se zaštitili od gljivičnih infekcija.
Tinea
Ovu infekciju karakteriše podignuti crveni i kružni oblik na koži, praćen svrabom koji se može pojaviti na telu ili na temenu glave. Veći rizik od nastanka ove infekcije nastaje usled kontakta sa kućnim ljubimcima ili osobom koja već ima tineu. Sprečava se tako što se telo održava čisto i suvo, jer se ova infekcija lako širi, tako da ne treba deliti peškire, češljeve i druge lične stvari.
Atletsko stopalo
Atletsko stopalo je oblik tinee koji se obično razvija između prstiju. Karakterišu ga svrab, peckanje i napuklo stopalo sa koga se ljušti koža. Infekcija se može proširiti preko vlažnih podova u svlačionici i kontaminiranih peškira i obuće. Sprečite je tako što ćete nositi papuče u teretani prilikom tuširanja i presvlačenja, perite noge svakodnevno i dobro ih sušite, a uvek nosite čiste čarape.
Sportski svrab
Podignuti crveni osip oko prepona koji svrbi znači da verovatno imate sportski svrab, koji može da utiče neprijatno i na muškarce i na žene. To je još jedna vrsta tinee, a može biti izazvana znojenjem i preko vlažne sredine koju često izaziva sportska odeća. Ovu infekciju možete sprečiti održavajući prepone, treba da budu čiste i suve, presvlačenjem u čistu odeću i veš svakodnevno, kao i izbegavanjem uske i tesne odeće.
Gljivice na prstima
Krti, izbledeli i debeli nokti mogu značiti da imate gljivice. Ova infekcija može uticati na prste na nogama i na rukama. Sprečite je održavajući ruke i noge, treba da budu čiste i suve, nosite suve čarape i često ih menjajte, nosite papuče u javnim tuševima, bazenima ili svlačionicama. Ne treba češati zaraženu kožu, nosite obuću sa širokim vrhom tako da prsti nisu zbijeni i ne delite makaze za nokte.
Odeća za trening
Presvlačite odeću odmah nakon treninga, jer znojava garderoba obezbeđuje savršene uslove za razvoj gljivica i drugih klica. Operite odeću za vežbanje posle svake upotrebe. Nosite čistu odeću na svakom treningu.
Higijena u kući
Da biste sprečili pojavu gljivičnih infekcija kod kuće, vaša najbolja odbrana je da koža bude čista i suva. Menjajte donji veš i čarape svakodnevno. Vetrite obuću i redovno je perite. Izujte se kod kuće kako biste izložili svoje noge vazduhu. Često ali na kratko provetravajte prostorije kako biste smanjili procenat vlage u prostorijama.
Higijena u teretani
U borbi protiv gljivičnih infekcija u teretani, nosite papuče u svlačionici za vreme tuširanja i izbegavajte sedenje na vlažnim klupama. Nemojte deliti prostirke za vežbanja ili peškire. Perite ruke pre i posle treninga i ne zaboravite da obrišite opremu u teretani pre i posle korišćenja.
Lečenje gljivičnih infekcija
Najpre razgovarajte sa svojim lekarom. Postoje kožni problemi koji mogu izgledati kao gljivične infekcije, ali zahtevaju drugačije lečenje. Za blage infekcije, određena krema ili mast mogu biti sve što je potrebno, dok uporne infekcije mogu zahtevati lekove koji se izdaju na recept.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.