U trendu

Grčevi kod beba – alternativno lečenje

Grčevi bebama mogu biti veoma bolni. To ne znači da su bebe bolesne, ali će verovatno plakati više nego što uobičajeno plaču. Lekari kažu da su u pitanju grčevi kada neka beba plače najmanje tri sata dnevno, tri dana nedeljno i ukupno tri nedelje.
Grčevi obično počinju kada je beba stara tek nekoliko nedelja, a prestanu sa 4 ili 5 meseci i niko ne zna šta ih tačno izaziva. Neki istraživači smatraju da uzrok bolnih grčeva u stomaku može biti to što su neke bebe osetljive na laktozu, dok druge mogu biti osetljive na proteine iz mleka.
Postoji mnogo načina lečenja, ali je potrebno dosta istraživanja kako bi se utvrdila njihova efikasnost i da li su uopšte bezbedni po bebe. Neka istraživanja su pokazala da nežno masiranje može smanjiti simptome grčeva i prekomerno plakanje. Pod masiranjem se podrazumeva blagi pritisak u predelu kičme ili vrhu glave. Međutim, nema dovoljno dokaza koji nam mogu reći da li ove tehnike deluju na grčeve kod svih beba.
Kako bi otkrili nešto više o tome, istraživači su pregledali rezultate šest manjih istraživanja u kojima je učestvovalo 325 novorođenčadi na kojima su primenjivane terapije blagog masiranja.
Novo istraživanje
Pet od šest istraživanja bavilo se vremenom koje bebe provedu plačući u toku jednog dana. Većina istraživanja pokazala je da su bebe uz terapiju masiranja provodile manje vremena plačući u toku dana u odnosu bebe koji nisu imale ovu terapiju. U proseku, bebe koje su bile na terapiji plakale su 1 sat i 12 minuta manje.
Međutim, istraživači su ustanovili da ove terapije nisu u potpunosti oslobodile bebe od grčeva. Sa druge strane, roditelji nisu primetili da su njihove bebe imale neželjene efekte od ove terapije.
Koliko je pouzdano istraživanje?
Istraživanje predstavlja reviziju nalaza nekoliko manjih studija, što čini rezultate manje pouzdanim. Potrebna su veća istraživanja kako bi rezultati bili pozdaniji.
Osim toga, neki od roditelja čija su deca učestvovala u istraživanju znali su da li su njihova deca na ovoj terapiji ili ne. To bi moglo da utiče na njihovo mišljenje o tome da li je detetu bolje samo zato što zna da je na terapiji. Sve to može uticati na manju pouzdanost rezultata.
Zaključak
Još uvek nije jasno da li ovakav vid terapije može pomoći da se bebe oslobode grčeva. Dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo da li određeni vid masiranja može ublažiti simptome grčeva kod beba.
Pošto bi grčevi kod beba trebalo da prestanu posle 4 ili 5 meseci, trebalo bi da posetite lekara opšte prakse ako se problemi nastave i nakon tog perioda.
Grčevi i stalno plakanje mogu uticati na roditelje tako što će se osećati iscrpljeno ili depresivno. Trebalo bi da pravite pauze u čuvanju deteta da bi se jedan po jedan roditelj odmorio. Obratite se prijateljima ili članovima porodice koji mogu pomoći bar nekoliko sati dnevno u brizi oko deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.