U trendu

Grebe vas grlo? Primenite ovaj starinski lek od samo dva sastojka

Ušli smo u jesen, što znači da nam je sezona virusa pred vratima. Hladniji periodi često donose prehlade, a jedan od najučestalijih simptoma koji se javlja je iritacija ili bol u grlu.

Srećom, postoji jednostavan i prirodan način da se olakšaju ovi neugodni simptomi.

Za ovu metodu, potrebna su vam samo dva sastojka – voda i so. Ispiranje grla slanom vodom je starinska tehnika koju su koristile generacije pre nas i koja se pokazala kao izuzetno korisna u lečenju prehlada, sinusnih infekcija i drugih blagih problema.

Ovaj tradicionalni lek mogu koristiti i deca starija od šest godina, odnosno svi koji su u stanju da grgljaju vodu.

Nauka je dokazala da so pomaže da se izvuče voda iz tkiva u ustima i stvori zaštitni sloj koji sprečava povratak štetnih patogena. Drugim rečima, ispiranje grla slanom vodom efikasno blokira viruse i bakterije, smanjuje rizik od infekcija usta i grla, i može ublažiti zapaljenje u blažim slučajevima.

Kako se priprema slani rastvor?

Da biste pripremili slanu vodu za ispiranje grla, jednostavno pomešajte četvrtinu do pola kašičice soli sa 230 mililitara tople vode. Važno je napomenuti da voda treba da bude topla, ali ne i vrela, kako bi se olakšao osećaj grebanja i bola u grlu. Takođe, so će se lakše rastopiti u toplijoj vodi. Možete koristiti bilo koju vrstu soli za ovu svrhu.

Nakon što pripremite slanu vodu, ispirajte grlo što duže možete. Zatim, promućkajte je u ustima i ispljunite. Preporučuje se da ovu metodu primenjujete najmanje dva puta dnevno, a nema problema ako je koristite i češće. Ovaj jednostavan postupak može značajno ublažiti nelagodnosti u grlu tokom prehlade ili iritacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)