U trendu

Grudnjak i rak dojke

Nema dokaza da je nošenje grudnjaka povezano sa povećanjem rizika od raka dojke kod žena – rezultati su studije koja otklanja mit o tome da grudnjak izaziva rak dojke.

Poslednjih godina došlo je do širenja dezinformacija da je nošenje grudnjaka na neki način povezano sa rakom dojke. Neki mediji su spekulisali o tome da nošenje pojedinih vrsta grudnjaka može izazvati nagomilavanje toksina unutar dojke koji mogu da dovedu do raka.

Nema ozbiljnih naučnih dokaza da su navedene tvrdnje o tome da grudnjak izaziva rak dojke istinite.

Zašto se pojavio mit o tome da grudnjak izaziva rak?

Godine 1991. objavljena je studija iz čijih se rezultata moglo naslutiti da starije žene koje su prošle kroz menopauzu a nosile grudnjak – imaju dva puta veće šanse da dobiju rak dojke nego žene koje grudnjak nisu nosile.

Manjkavost stare studije

Studija nije eksplicitno dokazivala da li je povećana verovatnoća za rak dojke povezana sa nošenjem grudnjaka ili je razlog bilo nešto drugo. Na primer, žene u ovoj studiji koje nisu nosile grudnjak bile su mršavije, vitkije i sa manjim grudima u odnosu na žene koje su nosile grudnjak, što je moglo da utiče na njihove šanse za rak dojke, a ne sami grudnjaci.

Ozbiljne studije moraju uzeti u obzir sve vrste žena koje imaju ili nemaju rak dojke da bi se našla eventualna podudarnost. Samo to što se dve stvari dešavaju istovremeno, a ne uzimaju se u obzir drugi faktori – ne znači da su te dve stvari povezane.

Kako je nova studija sprovedena?

U novoj studiji, istraživači su želeli da istraže da li je verodostojna veza između nošenja grudnjaka i raka dojke i da li se grudnjak može smatrati nekakvim uzrokom.

Istraživači su alizirali medicinske i druge podatke za grupu od nešto preko 1.000 žena u Sjedinjenim Američkim Državama koje su imale dijagnozu „rak dojke“. Žene su bile starosti između 55 i 74 godine. Oni su uporedili podatke o ženama obolelim od raka dojke sa podacima iz druge grupe od 469 žena iste starosti koje nisu bolovale od raka dojke. Istraživači su zatražili od svih žena u studiji da odgovore na niz pitanja, kao i o navikama da nose grudnjak: koja je veličina njihovog grudnjaka, sa koliko godina su počele redovno da nose grudnjak, koju vrstu grudnjaka su nosile, koliko sati dnevno su nosile grudnjak, koliko dana u nedelji su obično nosile grudnjak…

Istraživači su zatim analizirali druge faktore da bi videli da li je bilo razlike između žena koje su bolovale od raka dojke i žena koji nisu imale tu dijagnozu i proverili da li je samo nošenje grudnjaka bilo povezano sa većim šansama za rak dojke.

Istraživači su uzeli u obzir i mnoge druge faktore koji bi mogli uticati na nastanak raka dojke kod žena: rasnu pripadnost, telesnu težinu, korišćenje hormonskih terapija, porodičnu istoriju raka dojke…

Prilagođavanje nalaza studije, tako da se sve uzima u obzir, dalo je istraživačima najbolje šanse za pronalaženje veze između nošenja grudnjaka i dobijanja raka dojke.

Šta rezultati pokazuju?

Studija je pokazala da nema nikakve veze između nošenja grudnjaka i raka dojke. Ništa u vezi sa grudnjakom nije imalo veze sa većim šansama za rak dojke: ni veličina grudnjaka, ni koliko često se grudnjak nosi, ni koliko dugo žene nose grudnjak, ni starost žena kada su prvi put počele da nose grudnjak.

Koliko je pouzdano istraživanje?

Ova studija bi trebalo da bude pouzdana. Prethodne studije uzimale su u obzir samo to da li su žene obolele od raka nosile grudnjak ili ne. Kako većina žena nosi grudnjak u nekom trenutku svog života, ova studija je ipak napravila realnije poređenje.

Šta to znači za nas?

Ova studija bi trebalo da pokaže da nije istinit mit o tome da nošenje grudnjaka povećava šanse za rak dojke, jer nema naučnih dokaza da postoji veza između nošenja grudnjaka i povećanih šansi za nastanak raka dojke.

Treba znati da se šanse od raka dojke mogu smanjiti: izbegavanjem pušenja, zdravom ishranom, redovnim vežbanjem, pijenjem alkohola u umerenim količinama.

Za gojazne osobe i osobe koje u porodici već imaju istoriju raka preporučuju se redovni pregledi, naročito posle tridesete godine starosti, jer se ranim uočavanjem bilo koje vrste raka povećavaju mogućnosti lečenja i izlečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.