Hormoni u menopauzi – dramatična opasnost?

Uzimanje hormona tokom menopauze u periodu od pet godina dva puta povećava rizik od nastanka raka dojke – zaključak je velike naučne studije sprovedene širom Amerike. Ustanovljeno je da postoje dramatični dokazi o opasnosti koju izaziva ova još uvek popularna terapija.

Čak i žene koje uzimaju pilule estrogena i progesterona samo dve godine izložene su većem riziku od raka dojke. Ako, međutim, prestanu da ih uzimaju dve godine, izjednačuju se sa ženama koje nikada nisu koristile ovaj vid terapije. Definitivno je zaključeno da je rizik mnogo veći od koristi od ove vrste terapije.

Dr Rouan Člebovski (Rowan Chlebowski, Harbor – UCLA Medical center, Los Angeles), glavni istražitelj u ovoj studiji, rekao je da je broj obolelih žena od raka dojke smanjen, i to zahvaljujući podatku da su milioni žena prestali da koriste hormonsku terapiju, a i broj novih koji je koriste drastično se smanjio.

Dr Klodin Isaks (Claudine Isaacs, Georgetown University, Lombardi Comprehensive Cancer center) sa odeljenja za rak Džordžtaun univerziteta smatra da je ova vest odlična poruka za žene koje koriste hormonsku terapiju duže vreme. Ukoliko prekinu uzimanje hormona, mogu potpuno izbeći povećani rizik od nastanka raka dojke.

Još članaka o raku dojke…

3 komentara
  1. Anonimni

    Šta na ovo kaže francuski prof. koji je prošle nedelje gostovao na RTS, veličajući hormone u menopauzi ? Po njemu je svaka žena budala, koja ih ne koristi ?!

  2. Katarina Blaskić

    Poštovani, malo sam se uplašila čitajući ovaj tekst. Ja uzimam tablete za štitnu žlezdu, sporo radi. Imam nedostatak joda. Da li to utiče na dojke jer je i to neka vrsta hormona? Unaprijed zahvaljujem, divni ste, samo takvi ostanite.

  3. Katarina Krndija

    Poštovani, pročitala sam veoma poučan tekst o raku dojke, pa me interesuje da li su tablete za štitnu zlezdu koje pijem štetne, jer su i one (ja ih pijem za dopunu joda) hormonske. Puno pozdrava i unaprijed hvala.

Napišite komentar