U trendu

Hronična migrena

Istraživači iz Amerike razvili su novu metodu kojom se može precizno identifikovati bolesnik sa hroničnom migrenom i nadaju se da će za nekoliko meseci moći da je predstave zvaničnicima radi provere i usvajanja.

Skrining upitnik potencijalno mogu da koriste lekari, ali i sami pacijenti.

„Način na koji bi se ova metoda primenjivala u kliničkoj praksi: pacijent treba da popuni upitnik u kancelariji lekara ako se žali na glavobolje ili slične bolove da bi se došlo do zaključka da li ima hronične migrene. Kada se posumnja na migrenu, pristupa se konkretnim metodama za dijagnostiku migrene i lečenju“, rekao je jedan od direktora Medicinskog centra u Bronksu.

To može biti korisno za ljude koji žive sa stalnim glavoboljama, a ne znaju da je to u stvari hronična migrena. Kada lekar ustanovi da se radi o migreni, onda može da uputi pacijenta odgovarajućem lekaru specijalisti, tj. tada mogu da se preduzmu odgovarajuće metode lačenja. U Americi su, na primer, do sada za migrenu (15 dana bolova mesečno) korišćeni onabotulin toksin ili triptan.

Procesi istraživanja

Istraživanje je vršeno skoro tri godine i prikupljani su podaci o glavoboljama i hroničnim migrenama od lekara i naučnih istraživača iz celog sveta.

Još jedan važan korak u procesu razvoja bila je psihometrijska validacija i analiza osoba (pacijenata) sa: hroničnom migrenom, epizodnim migrenama, raznim glavoboljama, bez glavobolje, pulsirajućim bolom u glavi, kao i upoređivanje sa podacima o intenzitetu glavobolje i njenoj učestalosti.

Tokom istraživanja upoređivani su rezultati raznih kliničkih intervjua, skrininga i drugih metoda dijagnoze koje daju veliku tačnost.

Između ostalog, prikupljani su podaci ispitanika o tome koliko su često imali umeren bol, a koliko puta jak bol u glavi, koliko su često usled glavobolje bili neobično osetljivi na svetlost i zvuk ili koliko su često osećali mučninu u stomaku. Pored toga, istraživače je interesovalo koliko su pacijenti izostajali sa posla, iz škole ili sa nekog društvenog događaja zbog glavobolje i koliko su brinuli zbog toga..

Interesantno je da za dijagnozu hronične migrene još nisu ustanovljene tačne i precizne metode, iako migrene imaju značajan ekonomski uticaj na ljude i dosta utiču na njihov kvalitet života.

Komentari

Upitana da komentariše ove rezultate, ekspert za bol dr Lin Vebster iz Solt Lejk Sitija u američkoj državi Juta, rekla je da misli da je prezentacija bila „veoma interesantna“ i da će mnogo značiti za prosečnog lekara koji se često susreće sa pacijentima sa glavoboljama u svojoj svakodnevnoj praksi.

Tačna dijagnoza je izazov za mnoge lekare i svako sredstvo ili način da se pomogne i dođe do prave dijagnoze – dobrodošlo je, smatra dr Vebster. Ona smatra da je metoda prilično tačna i osetljiva, što uliva optimizam

Napomena

Nadamo se da će ova metoda uskoro biti priznata i usvojena u najširoj lekarskoj praksi, kako bi se na pravi način pomoglo osobama sa glavoboljama koje ne znaju šta je uzrok njihovih bolova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.