U trendu

I naučnici iznenađeni: Tri začina koja pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Visoki krvni pritisak jedan je od sedam najvećih faktora koji doprinose bolestima srca. Verovatno ste upoznati da je ishrana siromašna natrijumom i bogata kalijumom važna za snižavanje krvnog pritiska, ali ispostavilo se da u tome mogu pomoći i neki začini.

Prema studiji iz septembra 2021. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ljudi koji su jeli više bilja i začina, posebno cimeta, kurkume i origana, zabeležili su niže vrednosti krvnog pritiska 24 sata kasnije.

Rezultat, svakako, treba uzeti s rezervom s obzirom na to da je u studiji učestvovao samo 71 pojedinac, starosti od 30 do 75 godina. Ipak, rezultati bi mogli da podstaknu na buduća opsežnija istraživanja na ovu temu.

Svaka od 71 osobe imala je barem jedan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti i spadala u kategoriju prekomerne težine ili gojaznosti. Nakon 12-satnog posta izmeren im je krvni pritisak, visina, težina, obim struka, šećer u krvi i fleksibilnost arterija. Zatim su naredna 24 sata nosili aparate za merenje krvnog pritiska.

Učesnici su podeljeni u tri grupe: ishrana s malo začina (0.5 grama dnevno), umerno začinjena dijeta (3.3 grama dnevno) i ishrana bogata začinima (6.6 grama dnevno).

Naučnici su utvrdili da je ishrana s visokim udelom začina rezultirala zdravijim 24-časovnim očitanjima krvnog pritiska. Holesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promenile.

„Učinci bilja i začina na snižavanje krvnog pritiska u prosečnoj zapadnjačkoj ishrani bili su za mene iznenađujući. Ovo je potpuna novost“, rekla je jedna od vodećih autorki studije Peni Kris-Eterton za Medical News Today.

Krvni pritisak mogu da povećaju natrijum, alkohol i kofein, dok ga snižavaju kalijum, magnezijum, kalcijum, gubitak težine, fizička aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar