U trendu

Infekcije uha i rizici

Infekcije srednjeg uha izazvane su bakterijama ili virusima.
Za vreme prehlade, infekcije sinusa, grla ili napada alergije, Eustahijeva cev koja povezuje srednje uho sa grlom, može postati blokirana. Time se sprečava isušivanje tečnosti iz srednjeg uha, a ova tečnost predstavlja plodno tlo za bakterije ili viruse koji mogu razviti infekciju uha.
Bakterijske infekcije
Bakterije su uzrok većine infekcija uha. Najčešći tipovi su Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokoka, Haemophilus influenza i Moraxella catarrhalis.
Virusne infekcije
Virusi takođe mogu biti uzročnici infekcija uha. Najčešći tipovi su respiratorni virus i virus gripa.
Uzroci nagomilavanja tečnosti
Kada oticanje prouzrokovano gornjim respiratornim infekcijama ili alergijom blokira Eustahijevu cev, vazduh ne može doći do srednjeg uha. Tako se stvara vakuum i povlačenje tečnosti i bakterija iz nosa i grla u srednje uho. Otečena cev sprečava isušivanje ove tečnosti, a infekcija uha nastaje kada bakterije ili virusi ostanu zarobljeni u ovoj tečnosti.
Upale i nagomilavanje tečnosti nastaju i bez infekcije i mogu prouzrokovati osećaj zagušljivosti u ušima.
Šta povećava rizik od infekcije uha?
Neki faktori koji povećavaju rizik od infekcije srednjeg uha zaista su van naše kontrole:

 • Starost – deca mlađa od tri godine najpodložnija su infekcijama uha. Takođe, mala deca lakše mogu da zarade prehladu i respiratorne infekcije. Većina dece ima barem jednom infekciju uha pre nego što napuni sedam godina.
 • Urođeni defekti i druga medicinska stanja. Bebe sa rascepom na nepcima ili Daunovim sindromom sklonije su infekciji uha.
 • Oslabljen imunološki sistem. Deca sa teško oštećenim imunološkim sistemom češće imaju infekcije uha od zdrave dece.
 • Porodična anamneza. Deca čiji su roditelji ili brat i sestra više puta imali infekciju uha, i sama imaju veću šansu od ove bolesti.
 • Alergije mogu izazvati dugotrajnu ukočenost u nosu, što može blokirati rad Eustahijeve cevi, a tako se može izazvati nagomilavanje tečnosti u srednjem uhu.

Ostali faktori koji povećavaju rizik od infekcije uha:

 • Česta prehlada i disajne infekcije. Najviše infekcija uha nastaje od prehlade ili infekcije gornjih disajnih organa.
 • Izloženost duvanskom dimu. Bebe koje su izložene duvanskom dimu, mnogo više su izložene infekciji uha od beba koje nisu izložene dimu. Osim toga, infekcija uha traje mnogo duže kod beba koje su izložene duvanskom dimu.
 • Bebe koje se hrane flašicom imaju veće šanse da dobiju infekciju uha od beba koje se doje u toku prve godine života. Pored toga, veća verovatnoća je da će beba zaraditi infekciju uha ako se flašicom hrani u ležećem položaju, a ne u uspravnom.
 • Dete koje koristi cuclu takođe ima veću verovatnoću da dobije infekciju uha.

Faktori koji povećavaju rizik od ponavljanja infekcije uha:

 • Infekcija u ranim godinama. Bebe koje dobiju prvu infekciju pre šest meseci starosti imaju veće šanse da im se infekcija ponovi.
 • Uporna tečnost iz uha. Tečnost koja se nalazi iza bubne opne i koja traje duže od nekoliko nedelja nakon infekcije uha, povećava rizik od ponovljene infekcije.
 • Prethodne infekcije. Deca koja su imala infekciju u prethodna tri meseca, imaju veće šanse da će imati još jednu infekciju, naročito ako se ona leči antibioticima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.