U trendu

Inhalacioni insulin

U Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odobrena upotreba insulina za inhalaciju – leka za lečenje pojedinih bolesnika obolelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Američka agencija za lekove FDA tek je sada odobrila upotrebu ovog leka. Proizvođač je do sada dva puta tražio odobrenje za puštanje u promet leka za inhalaciono lečenje dijabetesa, ali je predlog do sada dva puta odbijan. Tek posle naknadnih detaljnijih kliničkih ispitivanja, lek je odobren za upotrebu.

„Njujork tajms“ nedavno je objavio da se o ovom leku vodila iscrpna panel diskusija među ekspertima i da je opšti zaključak bio da inhalacioni insulin nije toliko efikasan kao klasični insulin (koji se ubrizgava), ali da je veoma pogodan za neke pacijente.

Dr Robert Smit, endokrinolog na Braun univerzitetu, istakao je kako će ovaj insulin pomoći određenoj grupi pacijenata kod kojih „ubrizgavajući“ insulin nije bio dovoljno efikasan.

Stručnjaci agencije FDA bili su kritični prema ovom proizvodu zbog toga što je bio koristan za manji broj pacijenata, a nosio je izvesnu dozu rizika. Podrška savetodavne komisije „Afrezza“ presudila je da se lek ipak odobri zbog pacijenata kojima će biti od koristi.

Verovatno će se ovaj lek ubrzo pojaviti na američkom tržištu. Da bi se inhalacioni insulin pojavio na evropskom i našem tržištu, zastupnicima i uvoznicima će biti potrebne dozvole i odobrenja nadležnih zdravstvenih institucija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar