U trendu

Integrativna medicina može biti i štetna

Da li se možete setiti kako ste dobijali informacije o zdravlju pre interneta? Vaš doktor je pored stručnih knjiga ili časopisa ipak verovatno bio najverodostojniji izvor.

Danas je internet bogat i lako dostupan izvor informacija o zdravlju – omogućavajući da se bolje informišete o svim opcijama zdravstvene zaštite.

Dobijanje odgovora preko interneta u kompleksnom zdravstvenom sistemu nije lak zadatak. Iskoristite resurse i preuzmite korisne informacije za svoju zdravstvenu zaštitu, ali nemojte zaobilaziti svog lekara.

Integrativna medicina

Integrativna medicina obuhvata niz komplementarnih terapija i praksi, kao što su meditacija, masaža, akupunktura i upotreba biljaka i dijetetskih suplemenata.

Integrativne prakse – ponekad zvane komplementarna ili alternativna medicina – mogu pomoći ljudima sa rakom, upornim bolom, hroničnim umorom, fibromialgijom i mnogim drugim tegobama.

Iako je većina lekara studirala mnoge komplementarna terapija, mnogi nisu. U nekim slučajevima, dokazi o sigurnosti ili efikasnosti određene terapije mogu biti sukobljeni, naročito zbog nedostatka pravih istraživanja ili pravih informacija o alternativnim metodama. Pre nego što pokušate nešto novo, potrebno je vreme da istražite i rizike i koristi.

Vaš doktor može biti dobar resurs – i mora biti vaš partner koji će vam pomoći da osigurate donošenje odluke o komplementarnim praksama ukoliko „klasična medicina“ ne pomaže koliko biste želeli.

Lekovi

Lekovi mogu biti korisni za lečenje, smanjenje bolova ili poboljšanje kvaliteta života, ali lekove je potrebno pravilno koristiti. Svi lekovi nose određeni rizik, pogotovo ako se nepravilno koriste.

Da biste izvukli maksimum od svojih lekova i da biste bili sigurni, morate znati zašto se lekovi propisuju za vas, kako ih treba uzeti i kakvi su neželjeni efekti.

Takođe, morate biti pametni kada koristite lekove bez recepta, kao što su sredstva za uklanjanje bolova i lekovi za kašalj i prehladu. Pročitajte etiketu i pratite uputstva za lekove (može i preko interneta) bez recepta baš kao što biste imali sa receptom.

Konačno, uverite se da vaš lekar zna koje sve lekove uzimate, uključujući lekove bez recepta i bilo koje lekovito bilje ili dodatke. Na taj način vaš lekar može proveriti moguće interakcije među lekovima i preparatima koje koristite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.